Coronamaatregelen extra frustrerend voor kankerpatiënten en hun omgeving: "Je staat machteloos voor de deur van het ziekenhuis"

Voor kankerpatiënten en hun omgeving zijn het moeilijke tijden. De ziekte zelf brengt al heel wat zorgen met zich mee maar nu komt daar ook nog eens corona bovenop. Daardoor kunnen mensen hun zieke vriend of familielid soms moeilijk ondersteunen. "We raken sociaal geïsoleerd", zegt Carl Vanginderhuysen, bij wiens vrouw kanker werd vastgesteld.

Het afgelopen jaar maakte kanker bij ons anderhalve keer meer slachtoffers dan corona, en dat aantal neemt elk jaar nog toe. Ook bij Sofie Brunin werd kanker vastgesteld, bij een routinecontrole. "Dat kwam vrij onverwacht", vertelt haar man Carl Vanginderhuysen. "Toen was er door corona al geen ruimte meer om mee naar binnen te gaan in het ziekenhuis. Dat was zeer bevreemdend. Zij was binnen en hield me via sms op de hoogte, terwijl ik buiten op de parking stond. Dat kwam superhard binnen, zowel bij haar als bij mij. Je staat daar voor de deur en bent echt machteloos, je kan niets doen."

Ondertussen heeft Sofie 9 chemosessies achter de rug. Ze heeft er nog 7 te gaan. “Dat is altijd hetzelfde ritueel", gaat Vanginderhuysen verder. "We rijden tot aan het ziekenhuis in Hasselt, stoppen dan snel en nemen afscheid. Dan zie je je vrouw binnengaan en zit je thuis te wachten tot je een telefoontje krijgt en weet hoe het loopt. Het enige voordeel is dat je tegenwoordig kan Facetimen. Maar er zijn ook mensen die dat niet kunnen en dat hele traject dus alleen moeten afwerken.”

Vrienden durven geen dag komen zeggen, zelfs niet op het terras of aan het raam

Heel wat vrienden leven mee met het koppel. Ze willen hun steun betuigen, maar door de coronamaatregelen is dat niet zo gemakkelijk. “Veel mensen weten zich geen houding te geven en weten niet wat ze moeten of kunnen zeggen. Dat maakt het extra moeilijk. Met corona zijn mensen ook super voorzichtig. Ze willen geen dag komen zeggen, zelfs niet op het terras of aan het raam, omdat ze je dan kunnen besmetten. Daardoor raak je sociaal geïsoleerd. Dat is echt heel vreemd.”

Sofie heeft nog een hele weg te gaan, maar momenteel stelt ze het goed. “Ze zeggen dat het een makkelijk behandelbare kanker is, maar het blijft een enorme impact hebben. De tumor is ook afgenomen in omvang, dus dat is alweer positief. Ieder positief nieuwsje maakt ons sterker en geeft Sofie meer energie om ervoor te vechten.”

Ons zoontje is zelf komen vragen of hij een mondmasker mocht dragen om naar school te gaan

Het koppel heeft ook een zoontje van 7. Hij gaat naar school in Rapertingen en komt daar in contact met andere kinderen. Dat brengt extra risico met zich mee. “Maar hij is super voorzichtig”, zegt Vanginderhuysen. "De laatste weken kwam meer in het nieuws dat er besmettingen in de scholen zijn. Hij is toen zelf komen vragen of hij een mondmasker mocht dragen om naar school te gaan, omdat hij zijn mama niet ziek wil maken. In de klas draagt hij nu dus altijd een mondmasker.”

Meest gelezen