Radio 2

Mercatormuseum in Sint-Niklaas toont "mooiste atlas ter wereld" uit de 17e eeuw

De beste, de grootste, de duurste en de mooiste atlas die in de 17e eeuw werd gemaakt. Zo wordt de atlas maior van Johan Blaeu omschreven en vanaf dit weekend wordt het pronkstuk tentoongesteld in het Mercatormuseum van Sint-Niklaas.  

De atlas bestaat uit 11 delen en werd drie jaar geleden aangekocht door havenbaas Fernand Huts. Samen zijn de 11 delen goed voor 3.000 bladzijden en 600 kaarten. 

Jolien Van den Bossche die de tentoonstelling samenstelde, weet waarom de atlas maior zo bijzonder is. "De kaarten zijn prachtig ingekleurd, gebonden in goud en leder. Dit is een Latijnse editie, maar er bestaan ook uitgaven in het Spaans, Italiaans, Frans en Nederlands." Het is meer dan een kaartenboek", zegt conservator van het museum Ward Bohé: "Het beschrijft niet alleen het landschap maar er zitten ook verhalen in de kaarten."

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 17 mei 2018 over de "Atlas maior" die toen onder de hamer ging:

Videospeler inladen...

Mont Ventoux

Op de kaart van Orange in het zuiden van Frankrijk zie je bijvoorbeeld dat de Mont Ventoux in de 15e eeuw al een toeristische trekpleister was. "De fiets was er nog niet, maar men ging er te voet naartoe op bedevaart." Er is ook een kaart van Palestina waar de uittocht van de Israëlieten uit Egypte op staat beschreven. Van een andere kaart staat de datum in Romeinse cijfers verborgen in een versje. (Lees voort onder de foto)

Radio 2

Prestigeproject

Nederlander Johan Blaeu tekende de atlas in de 17e eeuw, een gouden tijd met veel rijkelui die dergelijke dingen kochten om ermee te pronken. Jolien Van den Bossche, de samenstelster van de tentoonstelling, weet dat de 11 delen samen zoveel kostten als een jaarloon van een arbeider. De atlas was geen gebruiksvoorwerp, maar diende om te tonen hoe invloedrijk de opdrachtgever was.

Grasduinen in de kaarten

De atlas die in het museum te zien is, is een Latijnse editie uit 1662.  "Maar we hebben in samenwerking met de universiteit van Utrecht ook een digitale versie van de atlas", zegt conservator Bohé. "Op twee aanraakschermen kunnen mensen in die 3.000 bladzijden en 600 kaarten gaan grasduinen." Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas is het enige museum in ons land over cartografie. Het is uniek in de wereld dat de 11 delen van de atlas er samen getoond worden. Je kan er naar gaan kijken na reservatie tot 25 april.  

Meest gelezen