Emma D’haene (25) uit Lauwe wint paleografiewedstrijd in Nederland: “Ik ontcijfer al 6 jaar lang oude geschriften"

De 25-jarige Emma D'haene uit Lauwe heeft in Utrecht een paleografiewedstrijd gewonnen. Paleografie is de kunst van het lezen van oud schrift. Na een onlinevoorronde kon Emma het beste oud schrift omzetten in moderne teksten: “Ik kan het ondertussen redelijk vlot, dus ik dacht: waarom meet ik mij niet eens met de rest?”

Doctoraatsstudente Emma D’haene uit Lauwe heeft een paleografiewedstrijd gewonnen in het Nederlandse Utrecht. Tijdens een paleografiewedstrijd moeten de deelnemers oud schrift kunnen omzetten in hedendaagse taal. “Na de onlinevoorronde kregen we een drietal teksten die we moesten omzetten in modern schrift en ik ben daarbij als beste uit de bus gekomen”, zegt Emma tevreden. 

Er zijn heel weinig studenten die zich daaraan wagen, omdat het een extra drempel is waar ze over moeten

Emma D'haene

Ze is er zich van bewust dat paleografie niet erg populair is bij de meeste mensen: “Er zijn heel weinig studenten die zich daaraan wagen, omdat het een extra drempel is waar ze over moeten. Je kan het eigenlijk zien als een soort code die wij dan omzetten naar modern schrift, zodat iedereen dat kan lezen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken schreven ze vroeger veel letters op een andere manier.”

Dat Emma zo vlot oude teksten kan ontcijferen, komt niet uit de lucht gevallen: “Al 6 jaar ben ik er wekelijks of zelfs dagelijks mee bezig. Eerst voor mijn studies geschiedenis, dan voor het werk en nu voor mijn doctoraat. Ik kan het ondertussen redelijk vlot, dus dacht ik: waarom meet ik mij niet eens met de rest? Daarom heb ik deelgenomen aan die wedstrijd.”

Doctoraat over kermissen in de 17de en 18de eeuw

“Mijn studie gaat over kermissen in de 17de en 18de eeuw in het gebied wat nu eigenlijk België is. Als je studeert over kermissen in dorpen en steden is het eigenlijk normaal dat je die manuscripten en handschriften zelf gaat opzoeken in de archieven.”

En hoe zit het met haar prijs? “Ik heb een boekenbon gewonnen van een boekhandel in Maastricht, maar met de huidige maatregelen is dat natuurlijk niet zo handig”, lacht Emma.

Meest gelezen