Filmregisseur Patrick Lebon (81) overleden, bekend van "Zaman" en "Paniekzaaiers" met Gaston en Leo

"Zaman" uit 1983 van de Antwerpse filmmaker Patrick Lebon wordt beschouwd als de eerste Vlaamse politiefilm en een voorbeeld voor vele andere films in het genre. Patrick Lebon draaide ook de kaskraker "Paniekzaaiers" met Gaston en Leo. Hij is overleden op zijn 81e.

Antwerpenaar Patrick Lebon studeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Hij draaide vier langspeelfilms en een hele reeks tv-series en werkte vaak samen met scenarioschrijver Paul Koeck.

"Hellegat" uit 1980 is een sociaal-realistisch drama dat zich afspeelt in de streek van de steenbakkerijen, waar giftig afval wordt gedumpt in kleiputten. Jos Verbist en An Nelissen speelden belangrijke rollen.

Bekijk hier beelden op de filmset van "Hellegat" en een interview met Patrick Lebon (archief Première Magazine, 5/7/1979):

Videospeler inladen...

Patrick Lebon maakte vooral naam met "Zaman", een film uit 1983 die geldt als de eerste Vlaamse politiefilm. Zaman, rol van Marc Janssen, vormt een politieduo met de jongere Frank, gespeeld door Herbert Flack. Mieke Bouve speelde Zamans dochter. En regisseur Lebon kwam Hitchcockgewijs ook zelf even in beeld in een figurantenrolletje.

"Zaman" was grensverleggend

Acteur Herbert Flack heeft fijne herinneringen aan de samenwerking met Patrick Lebon, zegt hij aan Radio 2 Antwerpen: "Patrick kwam ook naar het theater kijken; hij wist wie je was als acteur. "Zaman", de eerste grote Vlaams policier, was ook wel grensverleggend en revolutionair, omdat we het léven op het witte doek brachten. Zonder daarop neer te kijken: voorheen had je vooral heimat- en boerenfilms in Vlaanderen. Het overlijden van Patrick Lebon maakt me stil; hij was een fijne geest."

"Zaman" bood inspiratie voor latere films zoals "De zaak Alzheimer" van Erik Van Looy en ook voor politieseries op televisie.

Bekijk hier beelden van op de filmset van "Zaman" en interviews met regisseur Patrick Lebon en acteur Herbert Flack (archief Journaal, 14/8/1982):

Videospeler inladen...

Bekijk hier de trailer van "Zaman":

Patrick Lebon regisseerde ook voor tv en maakte afleveringen van "Langs de kade" op de toenmalige BRT en "Commissaris Roos" op VTM.

In 1986 bracht hij zijn meest succesvolle film uit: "Paniekzaaiers" met het Antwerpse komische duo Gaston Berghmans en Leo Martin. Dat was de tweede Gaston en Leo-film, na "Zware jongens" van Robbe De Hert, die vorig jaar overleed. "Paniekzaaiers" bleek een kaskraker in de bioscoop.

Bekijk hier een fragment uit "Paniekzaaiers":

Videospeler inladen...

Meest gelezen