Dave Grohl in exclusief gesprek over nieuwe plaat Foo Fighters: "Klaar voor tournee, en toen deed wereld licht uit"

Vandaag brengt de Amerikaanse band Foo Fighters hun tiende plaat uit, getiteld "Medicine at midnight". Een album dat al lang klaar was: normaal zou Foo Fighters in 2020 hun 25e verjaardag vieren met nieuwe nummers, en een bijhorende tournee. Maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. De plaat komt nu toch uit, hoewel de groep nog geen vooruitzicht heeft op liveshows. Niet evident voor een podiumbeest als Grohl, vertelt hij aan Eva De Roo van Studio Brussel in een exclusief interview. Naast Grohls "knaldrang" hebben ze het ook over zijn lockdownbezigheden.

Eva De Roo spreekt een opgewekte Dave Grohl via videochat vanuit L.A. Hij is zichtbaar opgelucht dat de nieuwe plaat van Foo Fighters uit is, nadat de release door de coronacrisis en het gebrek aan perspectief om ze live te spelen werd uitgesteld. 

"We zijn die plaat in 2019 beginnen schrijven. 2020 zou een speciaal jaar worden voor ons, met een dubbele verjaardag: we bestaan 25 jaar, en dit is onze 10e plaat. Daarom is het een vrolijke plaat geworden, waarop mensen kunnen dansen, geen puur schreeuwerige rockplaat", lacht hij. "Perfect dus voor een grote tournee, langs festivals en arena's. We stonden klaar om te vertrekken, maar toen deed de wereld het licht uit."

"Medicine at midnight" is een feestplaat om op te dansen, geen schreeuwerige rockplaat. Ideaal voor een tournee dus.

Dave Grohl, frontman Foo Fighters

Gevolg: onzekerheid troef. Want een artiest brengt nieuwe muziek uit met het oog op een tournee. "Tot ik plots besefte: we maken deze muziek voor een publiek, en eigenlijk maakt het niet uit of mensen dit horen op een festival, in een stadion, in hun living, op kantoor of in de auto. Als artiest maak je muziek om mensen gelukkig te maken, en hen even een moment van ontspanning te gunnen. En daarom brengen we "Medicine at midnight" nu toch uit. We zijn het wachten meer dan beu."

Op "Medicine at midnight" staan 9 nummers, die uiteenlopend klinken. Naast de stevige gitaren en prominente drums, is er ruimte voor dansbare ritmes, en stukjes viool. Dave Grohl haalt als zanger ook alles uit de kast, bijvoorbeeld in "Shame shame". 

"De nummers hebben allemaal een verschillende energie. Het fantastische aan muziek maken, is dat je publiek jouw nummers gaat toepassen op hun eigen leven en emoties. Zodra je iets loslaat op de wereld, gaan mensen dat interpreteren zoals zij dat willen. Daar hou ik het meest van als artiest: de emotionele connectie die je op die manier maakt met je publiek."

Beluister hier het nieuwe nummer "Shame shame", dat uit is sinds november (en lees voort onder de video):

"Mijn lockdownbezigheid? Koken, koken en nog eens koken"

Voor een podiumbeest als Dave Grohl is de lockdown tijdens dit coronajaar meer dan een beproeving. Hij is al bijna 30 jaar onafgebroken op tournee, eerst met verschillende groepjes, daarna met het iconische Nirvana en intussen al een kwarteeuw met Foo Fighters. "Ik was amper 18 toen ik voor de eerste keer in België speelde", vertelt hij. "Je kan het je dus wel voorstellen: een volledig jaar thuis zijn, dat was voor mij echt moeilijk. Ik kon meer tijd doorbrengen met mijn familie, en zoals veel mensen dingen doen waar ik geen tijd voor had, maar dan nog."

Grohl benadrukt dat hij zeer hoopvol en optimistisch naar de toekomst kijkt. "In een crisis van deze omvang moet je denken aan het grotere geheel. Hoe hard ik nu ook op een podium wil staan: ik moet afwachten. Maar ik ben hoopvol dat er opnieuw grote concerten zullen zijn in de toekomst. Mensen hebben daar nood aan, om samen dingen te beleven."

Er komen zeker weer grote concerten in de toekomst. Mensen hebben daar nood aan, om samen dingen te beleven.

Dave Grohl, frontman Foo Fighters

In welke "lockdownactiviteiten" Grohl de voorbije maanden dan zijn toevlucht heeft gezocht? "Schrijven, geen muziek maar woorden. De eerste keer dat ik dat deed, wat voor mij best spannend was, want ik ben het kind van twee schrijvers. En daarnaast heb ik ook gekookt, gekookt, gekookt, en nog eens gekookt", lacht hij. 

"Ik maak nu de allerbeste lasagne, en mijn scampi-pasta-pesto is ook onovertroffen. En barbecueën, dat kon ik al als de besten", klinkt het, waarop Grohl een belofte maakt aan Eva De Roo. "Laat ons bij ons volgende concert op een Belgisch festival samen barbecueën!"

Beluister hier de meest recente single van Foo Fighters: "Waiting on a war":

Meer weten? Beluister het gesprek tussen Eva De Roo en Dave Grohl op de website van Stubru.

Meest gelezen