Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Sterke stijging frauduleuze financiële aanbiedingen online: "Als het te mooi is om waar te zijn, is het niet waar" 

De FSMA, de financiële toezichthouder in ons land, kreeg vorig jaar ruim 1.500 meldingen binnen over frauduleuze aanbiedingen van financiële producten en diensten. Dat zijn er een pak meer dan de jaren voordien. Vooral het fenomeen van frauduleuze online handelsplatformen kende een sterke toename. 

"Het fenomeen van frauduleuze online tradingplatformen stellen we vast sinds mei 2019. Daarbij werken de fraudeurs vooral via nepadvertenties op sociale media of zelfs datingsites waarbij ze mensen allerlei aantrekkelijke beleggingen in verschillende vormen van financiële producten voorstellen", zegt woordvoerder Jim Lannoo van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

In totaal kreeg de FSMA vorig jaar 474 meldingen over dat soort frauduleuze berichten, een stijging met 61 procent ten opzichte van 2019. "Eigenlijk zitten daar geen financiële producten achter, maar zijn dat fraudeurs die een heel mooie professioneel uitziende website hebben gebouwd. Als u daar geld aan overmaakt, dan bent u dat gewoon kwijt", legt Lannoo uit.

Als u daar geld aan overmaakt, dan bent u dat gewoon kwijt

De FSMA raamt de verliezen van slachtoffers van dergelijke praktijken op zeker 18,5 miljoen euro tussen mei 2019 en eind vorig jaar. "Al merken we ook dat steeds meer mensen het nodige wantrouwen aan de dag leggen en ons op voorhand contacteren om te zien of een aanbod wel te vertrouwen is", aldus Jim Lannoo.

In 2020 kreeg de FSMA ook meer meldingen binnen over valse kredietaanbiedingen (in totaal 219, een stijging met 40 procent) en frauduleuze aanbiedingen van vermogensbeheer (in totaal 460, een stijging met 32 procent in vergelijking met het jaar 2019). Het aantal meldingen over fraude met cryptomunten daalde dan weer, al ziet de FSMA daar een link met de stijging bij frauduleuze online handelsplatformen. "We vermoeden dat daar dezelfde criminele netwerken achter schuilgaan."

Websites geblokkeerd

Wanneer de FSMA een melding binnenkrijgt, gaat de autoriteit na of de aanbieder van het financiële product te vertrouwen is. "Als het gaat over fraude, contacteren wij de consument zo snel mogelijk om hem af te raden om in te gaan op het aanbod."

"Bij fraude maken we dat ook steeds over aan het parket, wat er toe geleid heeft dat er vorig jaar een heel aantal websites geblokkeerd werden door de gerechtelijke autoriteiten. Met de informatie die we krijgen van consumenten publiceren we ook regelmatig waarschuwingen", legt FSMA-woordvoerder Jim Lannoo uit.

Tips

De FSMA komt ook met drie tips in de strijd tegen oplichting bij financiële producten en diensten.

1. Ga steeds heel goed na met wie u te doen heeft. Bij de minste twijfel of iemand betrouwbaar is, check dan bij de FSMA of u met die persoon in zee kan gaan.

2. Op de website van de FSMA staat een test die bestaat uit 9 korte vragen. U krijgt onmiddellijk een indicatie van de kans op een frauduleuze aanbieding.

3. Wees op uw hoede voor te mooie beloftes. Als het te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar.

Meest gelezen