Belga Image

Gentse Floraliën opnieuw uitgesteld door corona: “We moeten onze bloemen nog een jaar bewaren”

De Gentse Floraliën gaan ook dit jaar niet door. De bloemenshow werd vorig jaar ook al afgelast door corona en  verschoven naar mei van dit jaar. Maar door de aanhoudende coronacrisis hebben de organisatoren beslist om de Floraliën ook dit jaar te schrappen.

Iedere lente staat Gent in bloei. Tijdens de Floraliën zie je dan prachtige bloemenkunstwerken in de stad, maar door corona gaat de editie van 2021 niet door. De editie van vorig jaar was ook al geschrapt. Normaal hebben de Floraliën 10.000 bezoekers per dag, maar dat is in deze coronatijden niet verantwoord, klinkt het bij de organisatie. De Gentse Floraliën zullen nu volgend jaar plaatsvinden van 29 april tot 8 mei.  

Bloemen doorverkopen

Dat de Gentse Floraliën voor het tweede jaar op rij niet kunnen doorgaan, valt op financieel vlak gelukkig mee voor enkele Oost-Vlaamse siertelers. Sommigen van hen kunnen de planten die ze kweken, gewoon verkopen aan particulieren of ze kunnen ze langer bewaren. “Wij kunnen onze bloemen gelukkig nog verkopen”, zegt hortensiakweker Guido Sonneville. “Ik weet wel dat er collega’s zijn voor wie deze afgelasting een groter probleem is.”

Jammer dat het niet kan doorgaan, we zijn al langer dan een jaar aan het voorbereiden
Guido Sonneville, hortensiakweker

Guido Sonneville kweekt elk jaar zo’n 1.5 miljoen hortensia's. “We waren blij dat we die dit jaar konden gebruiken voor de Gentse Floraliën”, zegt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het is jammer dat het niet kan doorgaan, maar ik zag het wel aankomen.” 

De Kermis voor de bloemisterij

Bloemenkweker Koen Van Hecke uit Zeveneken kan zijn bloemen niet verkopen. “Wij hebben planten die enkel dienen voor de Floraliën en die worden niet verkocht", vertelt hij. "De planten zullen nu nog een extra jaar moeten wachten. Het is al de tweede keer. We hopen dat het bloemenfeest in 2022 zeker doorgaat. We willen de planten niet nog een derde keer verhuizen. Planten zijn levende wezens. Er zijn altijd planten die sneuvelen, maar over het algemeen zitten we niet in de problemen door het uitstellen van de Floraliën. Het is vooral heel jammer. We doen vaak mee met de Floraliën. Het is leuk om collega's tegen te komen. Eigenlijk is het een beetje de kermis voor de bloemisterij", lacht Van Hecke. 

Lange voorbereiding

Meedoen aan het grote bloemenfeest is niet iets wat je zomaar doet. “Er gaat zeker anderhalf jaar voorbereiding aan vooraf”, legt Guido Sonneville verder uit. “In november moeten we onze stekjes bestellen, de volgende zomer starten we de productie, in oktober worden de planten dan in een koelcel gebracht en vanaf februari worden ze ondergebracht in een kas waar ze kunnen groeien zodat ze tegen mei in volle bloei staan.” 

Bij Van Hecke gaan de voorbereidingen op de Gentse Floraliën op dezelfde manier. "We moeten onze bloemen op de gepaste tijden binnen in een ijskast plaatsen of buiten in de zon. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze op hun mooiste bloeien als de jury langskomt." En wat die jury betreft, daar heeft Van Hecke elk jaar nog een verrassing voor: "Wij hebben hier een azalea van 70 jaar oud. Het is ons pronkstuk en het gaat om de 5 jaar mee naar het festival. Die plant mag nooit weg. We houden hem speciaal bij voor de Floraliën." 

Meest gelezen