Heeft de uitspraak in de Iraanse terreurzaak gevolgen voor de ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Djalali?

De uitspraak in de Iraanse terreurzaak kan mogelijk gevolgen hebben voor het lot van Ahmadreza Djalali, de Zweeds-Iraanse professor die in Iran ter dood veroordeeld is. Iran laat alvast weten dat het de uitspraak "zwaar veroordeelt". De EU zal "de implicaties van het verdict analyseren". Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) staan de terreurzaak en het lot van Djalali los van elkaar: "Justitie moet haar uitspraak kunnen doen en dat is niet gekoppeld aan het lot van professor Djalali."

Celstraffen van respectievelijk 15, 17, 18 en 20 jaar. De straffen in het terreurproces over de verijdelde aanslag op de Iraanse oppositie in Parijs zijn niet min. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

En die uitspraak kan ook gevolgen hebben voor het lot van de Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali, die ook gastdocent aan de VUB was. Bijna vijf jaar geleden werd hij in Iran gearresteerd op verdenking van spionage en medeplichtigheid aan de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Eind 2017 werd hij daarvoor ter dood veroordeeld. 

Eind november leek zijn executie naderend. Zijn vrouw had een afscheidstelefoontje gekregen, hij was naar een andere gevangenis overgebracht, allemaal tekenen dat de doodstraf mogelijk snel zou worden uitgevoerd. En dat nét op het moment dat in ons land het terreurproces begon. Verschillende experten zagen daar een teken in om ons land onder druk te zetten, dat Djalali misschien als pasmunt gebruikt wordt om een ruil op te zetten. 

Dan rest de vraag: wat nu? Wat nu de vier verdachten effectief veroordeeld zijn? Zal dat een gevolg hebben voor het lot van Djalali? 

Voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn die twee zaken niet gelinkt aan elkaar. "Justitie moet haar uitspraak doen en die is niet gekoppeld aan het lot van de professor. We zijn heel duidelijk over zijn lot: we veroordelen de doodstraf met klem. De Belgische regering heeft al verschillende keren opgeroepen dat de doodstraf niet mag worden uitgevoerd." Hij benadrukt ook dat een ruil niet mogelijk is: "Dat kan wettelijk niet, dus het is vandaag niet aan de orde."

Justitie moet haar uitspraak doen en die is niet gekoppeld aan het lot van de professor

Vincent Van Quickenborne - minister van Justitie

Bekijk hier de reactie van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit "Het Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Al mag wel duidelijk zijn dat Iran niet opgezet is met de veroordeling van de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de celstraf "zwaar veroordeelt". "De aanhouding, de rechtsgang en de veroordeling van Assadi zijn illegaal en een duidelijke schending van het internationale recht", zo klinkt het. 

De aanhouding, rechtsgang en veroordeling van Assadi zijn illegaal en een duidelijke schending van het internationale recht

Iraans Buitenlands ministerie

Ook de Europese Unie, die normaal geen commentaar geeft op de beslissingen van rechtbanken in lidstaten, liet van zich horen. Gevraagd naar een reactie heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Josep Borrell gezegd dat de EU "het oordeel en de implicaties van het verdict zal analyseren".

De veroordeling van Assadi zou namelijk niet alleen gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen België en Iran, maar ook voor de relatie tussen Iran en de EU. "De daden die Assadi heeft gepleegd zijn totaal onaanvaardbaar. Hij staat trouwens op de antiterreurlijst van de EU", voegde Borrell nog toe aan zijn reactie. 

De EU zal het oordeel en de implicaties van het verdict zal analyseren

Josep Borrell

Meest gelezen