ZUUR-bier steekt cafés in Brussel een hart onder de riem: "Het water staat ons aan de lippen"

Growfunding, een organisatie uit Brussel,  brengt een bijzonder bier op de markt: ZUUR. Het is een onderdeel van een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor Brusselse cafés. Wie geld stort op naam van een café naar keuze, krijgt het bier en een cadeau, maar steunt vooral de café-uitbaters. Ondertussen laat Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën en Begroting weten dat hij 300.000 euro in Growfunding steekt.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de economie. Vooral cafés hebben het hard te verduren. In tegenstelling tot sommige restaurants, hebben cafés niet de mogelijkheid om hun producten te laten afhalen. Gevolg: hun inkomsten vallen weg, maar de kosten blijven lopen. Reden genoeg voor de Brusselse organisatie Growfunding en het Brussels Gewest om in actie te schieten. Zij brengen een bier op de markt dat café-uitbaters wil helpen in deze moeilijke tijden.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Bier uit Brussel

Het bier heeft niet toevallig de naam ZUUR gekregen, verwijzend naar de zure periode waarin veel café-uitbaters nu verkeren. Het systeem werkt als volgt: wie een café wil steunen, kan geld storten op de rekening van Growfunding. Die stort dat geld door naar een café en in ruil voor de gift krijgt de donor een geschenk en het bier ZUUR. 

Het geschenk is mede betaald door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast heeft het bier ook een zure smaak gekregen. Die heeft een mengeling van de Brusselse bier lambik, afkomstig uit de Brusselse geuzebrouwerij Cantillon, en een blond bier van de jonge Brusselse brouwers En Stoemelings.

De verzekering, personeelskosten en andere kosten blijven gewoon doorlopen. In totaal is dat ongeveer 3.500 euro per maand

"Dankzij het geld van Growfunding kan ik zes maanden huur betalen", zegt Martine Peeters van café Daringman in hartje Brussel. Maar dat zijn niet de enige vaste kosten die ze heeft. "De verzekering, personeelskosten en andere kosten blijven gewoon doorlopen. In totaal is dat ongeveer 3.500 euro per maand."

"Voorlopig zijn we gered en kunnen we verder", zegt Peeters. "Toch zou ik liever niet op deze manier aan mijn inkomsten moeten geraken." Ze beseft dat ze geen andere keuze heeft. "Ik heb 10 jaar een café gehad op het Vossenplein en zit ondertussen 20 jaar hier. In mei wilden we dat vieren, maar dat was helaas niet mogelijk." 

"Mijn zaak sluiten is zeker geen optie. Ik zou niet weten wat ik anders kan doen. Het was ofwel dit, ofwel geld lenen bij de bank of vrienden, maar dat zou ik heel deprimerend vinden om te doen." Toch blijft ze hoopvol: "Ik heb veel zin om opnieuw te beginnen werken, want het café is echt wel nodig. En dat is hoopgevend."

"Ik ben aan het zwemmen"

Hetzelfde verhaal horen we bij Stef Vandenbergh van Café Den Hemel in Ganshoren. Voor hem is zijn café meer dan een job, het is zijn hobby. "Ik sta sinds mijn veertiende achter de toog en wil niets anders doen. Maar het is heel moeilijk. Het water staat ons aan de lippen, we zijn aan het zwemmen."

Ik heb veel zin om opnieuw te beginnen werken, want de café is echt wel nodig. En dat is hoopgevend

Martine Peeters, café-uitbaatster

Ook bij hem blijven de vaste kosten doorlopen. "De huur, gas en elektriciteit moet ik elke maand betalen. En er komt niets binnen. Nu zit ik zelfs aan mijn spaarcenten en dat kan niet blijven duren. Ik heb bij mensen moeten aankloppen, maar dat is niet makkelijk. Daarom ben ik blij dat er initiatieven zijn zoals Growfunding", zegt hij.

Dankzij Growfunding hoopt Vandenbergh zo'n 9.000 euro in te zamelen. Genoeg voor hem om de huur en zijn boekhouder te betalen, maar de onzekerheid blijft. "We hebben geen perspectief. We weten niet wanneer we weer open kunnen. Is dat in maart, april of mei? Niemand weet het."

"Samenleving versterken"

Volgens Anne-Sofie Vandersmissen van Growfunding is het niet meer dan logisch dat de cafés geholpen worden. "Ze hebben het heel moeilijk. En met onze organisatie willen we inzetten op projecten die de samenleving versterken. Cafés passen daar perfect in. Dat zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen met verschillende achtergronden. We vonden dat een positief verhaal in deze moeilijke tijden."

Growfunding kan alvast rekenen op de steun van Sven Gatz, Brussels minister van Financiën en Begroting. Hij pompt 300.000 euro in het project. “Hoe langer ze verplicht gesloten moeten blijven, hoe moeilijker de eigenaars van Brusselse cafés de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Onze cafés zijn ontmoetingsplekken, die van cruciaal belang zijn voor de sociale cohesie in Brussel en die voor flink wat tewerkstelling zorgen."

Martine Peeters van café Daringman blijft hoopvol. "Nu gaat het slecht, maar ooit komt het goed."

Meest gelezen