Auteur Johan Op de Beeck sprak met Barack Obama: "Als we het niet eens zijn over feiten, kan democratie niet werken"

Auteur Johan Op de Beeck heeft voor VRT NWS kunnen spreken met de Amerikaanse oud-president Barack Obama. Als enige Belg, maar door de coronacrisis uiteraard op afstand. "Geschiedenis is geen rechte lijn, maar we gaan in de juiste richting", zei Obama in het interview, dat onder meer ging over "A promised land", het eerste deel van zijn memoires.

Het volledige gesprek met Barack Obama kan je bekijken op VRT NU

Obama is in het verleden een paar keer in België geweest. Zijn bezoek aan Flanders Field in de Westhoek in 2014 maakte een diepe indruk op hem. De Europese Unie bracht hem eveneens verschillende keren in Brussel en ook als groot chocoladeliefhebber heeft hij goede herinneringen aan ons land.

Bekijk hier een fragment waarin Obama herinneringen ophaalt aan zijn bezoekjes aan België:

Videospeler inladen...

De titel van Obama’s memoires is “A promised land” ("Een beloofd land"). Zijn we daar op dit moment net niet heel ver van verwijderd? De globalisering heeft grote welvaart gecreëerd, zegt Obama, maar het heeft de dingen er niet simpeler op gemaakt. 

Het is al niet altijd makkelijk om met onze naasten samen te leven, laat staan met mensen die compleet anders zijn dan wij, zegt hij. Doordat de wereld veel kleiner is geworden, komen we makkelijker in botsing met anderen. Obama grijpt terug naar de bijbel om uit te leggen dat het niet gemakkelijk is om in het beloofde land te geraken, maar hij gelooft wel nog altijd dat het kan.

Ik geloof nog altijd dat we ooit in het beloofde land kunnen geraken

Bekijk hier een fragment waarin Obama de voor- en de nadelen uit de doeken doet die hij in de globalisering ziet:

Videospeler inladen...

Na zijn ambtstermijn van acht jaar werd Obama begin 2017 opgevolgd door de Republikein Donald Trump, iemand met ideeën die compleet in strijd zijn met de zijne. Dat was volgens Obama vooral mogelijk door de zwaktes in het Amerikaanse kiessysteem. 

Een Amerikaanse president kan verkozen worden door een minderheid van de bevolking. Het kiessysteem in de Verenigde Staten zorgt er ook voor dat de politiek vaak achterloopt op de sociale houding van een meerderheid van de Amerikanen, zegt Obama.

De geschiedenis gaat niet in een rechte lijn, maar we gaan de goede richting uit

Bekijk hier een fragment waarin Obama de voornaamste zwaktes schetst die hij in het Amerikaanse politieke systeem ziet:

Videospeler inladen...

De grootste uitdaging voor onze democratieën vandaag is desinformatie en het feit dat meer en meer mensen alleen nog in hun eigen waarheid geloven, meent Obama. Ze worden daartoe aangevuurd door sociale media. Als er geen gemeenschappelijke waarden meer zijn, wordt het moeilijk om democratieën goed te laten functioneren, zegt hij. Toch denkt Obama dat er nog iets aan te doen valt, maar het zal niet simpel zijn.

We gaan het probleem van de desinformatie moeten aanpakken maar het zal niet makkelijk zijn

Bekijk hier een fragment waarin Obama het over de grootste uitdagingen heeft die de wereld en de democratieën volgens hem moeten overwinnen:

Videospeler inladen...

Het volledige gesprek met Barack Obama kan je vanaf 20.30 uur bekijken op VRT NU.

Bekijk hier de film van de dag van het bezoek van Obama aan België op 26 maart 2014:

Videospeler inladen...

Herbekijk hier de toespraak van Obama op de militaire begraafplaats van Waregem op 26 maart 2014:

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Johan Op de Beeck over zijn exclusieve interview met Obama uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen