Dirk Annemans (Wikipedia)

Patrick Riguelle over de dood van vriend Kris De Bruyne: "Hij was de held met wie ik 20 jaar later zelf ging spelen" 

Muzikant Patrick Riguelle uit Blankenberge rouwt om de dood van Kris De Bruyne. De man die volgende maand 71 zou worden, kwam vele malen op het pad van Riguelle: "Ik zag hem al toen ik een jonge snaak was. Als je dan 20, 30 jaar later met één van je helden mag samenwerken, dan valt zo'n man vaak door de mand, hoor ik, maar met Kris was dat niet zo, wel integendeel."

Patrick Riguelle somt de projecten op waarin hij met Kris De Bruyne samenwerkte: "Er was de CD "30 Jaar Zwervend Bestaan". Eigenlijk was dat een dubbele verzamelaar, met nummers die opnieuw werden opgenomen, enerzijds met pianist Michel Bisceglia en het Frank Hellemond Strijkkwartet en anderzijds meer in een bandversie met Wigbert Van Lierde en mezelf. Uit die laatste samenwerking is trouwens ook Zakformaat XL ontstaan, waarin Wigbert en ik samen met Kris liedjes hebben gemaakt en samen hebben getourd. Ik werkte ook met Kris samen aan 'Westende Songs'."

Westende

Of Kris De Bruyne iets had met de zee? De zee komt in meer dan één liedje voor, maar je moet niet verwachten dat het album "Westende Songs", dat in 2005 werd gemaakt, veel te maken had met dat plaatsje aan de kust. Patrick Riguelle: "Kris schreef op verplaatsing. Dan werd hij met rust gelaten. Hij is in die tijd naar Westende getrokken om te schrijven." Het was een album dat geproducet werd door Jean-Marie Aerts, die in Zeebrugge is opgegroeid. Patrick Riguelle was één van de achtergrondstemmen. Ongetwijfeld zal Kris De Bruyne ook de lapsteel van Riguelle een grote troef voor zijn album hebben gevonden. Een snaarinstrument waarmee je glijdende tonen kan maken en dat je op je schoot moet leggen. Riguelle is een van de allerbeste spelers van het land.

Riguelle zelf is een kind van de zee. Hij werd geboren in Ukkel, maar groeide op in Blankenberge. Midden de jaren '70 zag en hoorde hij daar Kris De Bruyne. Riguelle was toen 13 of 14. De Bruyne zong zijn eerste woorden en Riguelle werd ter plaatse fan. 

Niets klein aan kleinkunst

Het is niet te vermijden: de dood van Kris De Bruyne maakt een stroom van herinneringen bij Patrick Riguelle los: "Ze zeggen dat je helden door de mand vallen als je met hen samenwerkt, maar tussen mij en Kris was dat nooit zo. Beeld je in, ik had de man gezien als tiener en 20, 30 jaar later werkte ik met hem samen. Ik leerde een grappige man kennen. Hoe goed hij was als tekstschrijver, zanger, gitarist werd me pas duidelijk toen ik met hem samenwerkte. Door hem leerde ik ook Bob Dylan kennen. Hij begon erover tegen Annemie Coppieters op BRT 2 Vlaams-Brabant. Hij kwam er zijn album "Ballerina's" voorstellen en mocht ook muziek van anderen laten horen en dus legde BRT 2 "Tangled up in blue" van Dylan op de platenspeler. Hij zei toen ook dat zinnetje dat ik nooit meer vergeten ben: sinds ik de muziek van Bob Dylan ken, ben ik nooit meer eenzaam geweest. De muziek van Kris De Bruyne had voor mij die Angelsaksische en vooral Amerikaanse folkinvloed. Kris vormt voor mij samen met Jan De Wilde en Raymond van het Groenewoud de grote 3. Ze maakten allen muziek die universeler is dan de taal waarin ze zingen. Ze vallen onder de noemer "kleinkunst", maar ik heb dat altijd een neerbuigende naam gevonden. Er is niets kleins aan de kunst van die gasten. Kris bewees dat hij in het Nederlands heel mooie, poëtische teksten kon schrijven. Jan en Raymond doen dat ook, maar hij was de eerste die ik zag en daarom ligt hij mij zo na aan het hart."

Meest gelezen