Foto: Kim Verhaeghe, Eos Wetenschap

Laboratoria klagen over tekort aan materiaal: "Alle pipetten gaan naar de coronatesten"

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde geraken almaar moeilijker aan materiaal voor hun laboratoria. Door de wereldwijde coronatesting is de vraag naar bepaalde producten fel gestegen."Pipetten zijn nog heel moeilijk te krijgen, de prijs van handschoenen is meer dan verdubbeld", klinkt het op Radio 2 Antwerpen.

"In onze laboratoria onderzoeken wij veel ziekteverwekkers en stellen diagnoses. Daarvoor gebruiken we hetzelfde laboratorisch materiaal dat nu massaal ingezet wordt bij covidtesten. Daardoor zijn er tekorten", zegt parasitoloog Jan Van Den Abbeele van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in "Start Je Dag". "Denk daarbij aan kleine pipetten, tubes en ook handschoenen. Het basismateriaal is stilaan niet meer in voorraad. We wedden op verschillende paarden en schrijven dagelijks fabrikanten aan, maar het is een wereldwijd probleem."

Door de schaarste aan materiaal moeten we sommige onderzoeken stopzetten

Jan Van Den Abbeele, Instituut Tropische Geneeskunde

Handschoenen fors duurder

Bavo Heeman onderzoekt aan de Universiteit Antwerpen de oorzaken van dementie en herkent het verhaal. "Ook in ons laboratorium hebben we nog amper kleine tipjes voor pipetten. De prijs van handschoenen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Nog andere producten zijn helemaal niet meer verkrijgbaar. Eén specifiek onderzoeksproject zal daardoor de deadline van eind maart niet halen."

Geen pipet? Onderzoek stopt

Door de schaarste heeft het Antwerpse ITG een prioriteitenlijst opgemaakt. "Alles wat met patiënten te maken heeft krijgt voorrang. We willen diagnoses blijven stellen zodat zieke mensen hun behandeling kunnen starten. Sommige minder dringende wetenschappelijke onderzoeken zetten we noodgedwongen even stop", zegt Van Den Abbeele. Hij hoopt dat de toestand dit jaar zal verbeteren. "Als er meer sneltesten komen zal de competitie wat verminderen.  Voor die testing is er ander labo-materiaal nodig." 

Meest gelezen