Lanaken wil statiegeld invoeren om zwerfvuil te bestrijden: "Hallucinant hoeveel plastic op oevers van de Maas ligt"

In Lanaken vragen ze zich af waarom er in ons land geen statiegeld komt op blikjes en kleine plastic flesjes. In Nederland is dat binnenkort wel het geval. Op die manier zou er iets gedaan kunnen worden aan het vuil dat rondzwerft in de gemeente. "We willen daar echt op inzetten, want we worden geconfronteerd met gigantische hoeveelheden zwerfvuil", zegt schepen Christel Gorissen (Groen).

In België is er statiegeld op glazen flesjes, maar in Nederland staan ze al een pak verder. Daar gaan ze vanaf 1 juli statiegeld invoeren op kleine plastic flesjes. Vanaf 2023 gaan ze over de grens ook statiegeld invoeren op blikjes, om zwerfvuil te bestrijden.

Ook in Lanaken worden er al stappen gezet om iets te doen aan het zwerfvuil. De gemeente deed vorig jaar mee aan de campagne “Statiegeld, Yes We Can!”. Dat is een campagne die zowel in Nederland als in België loopt. Lanaken vervult een soort van pioniersrol, want het is de enige Limburgse gemeente die zich achter de campagne schaarde. 

“We hebben daaraan meegedaan omdat we de noodzaak daar heel erg van inzien”, legt Christel Gorissen uit. Zij is schepen van Leefmilieu in Lanaken. “We worden geconfronteerd met gigantische hoeveelheden zwerfvuil, en zetten daar in onze gemeente sterk op in. Zo hebben we bijvoorbeeld zo’n 100 mensen in onze gemeente die vrijwillig zwerfvuil opruimen.”

Het gaat dan vooral om blikjes en flesjes. “We vinden dat ontzettend schadelijk voor de natuur”, gaat de schepen verder. “Een deel van dat zwerfvuil belandt in de Maas en het kanaal en gaat zo naar de zee. We willen daar dus echt op inzetten.”

Je wordt echt triestig van al dat plastic op de oevers van de Maas

Waarom komt dat statiegeld er maar niet in België? “Dat vraag ik me ook af”, zegt Gorissen. “Ik snap wel dat vooral werkgeversorganisatie UNIZO bezorgd is. Zij vertegenwoordigen de zelfstandigen en geven aan dat er dan extra inspanningen geleverd moeten worden. Ze moeten dan extra stockageplaats hebben en de apparatuur kost wel wat. En het personeel moet dat dan ook allemaal sorteren. Maar als je als overheid weet dat het belangrijk is om dat zwerfvuil te verminderen, dan moet je die mensen ook ondersteunen.”

De laatste week zijn er veel mensen komen kijken naar het hoge waterpeil van de Maas, maar volgens de schepen moet je nu nog eens komen kijken. “Het water is nu stilletjesaan gedaald. Het is hallucinant om te zien hoeveel plastic er nu op de oevers ligt. Je wordt daar echt triestig van. Als naburige gemeenten eens kwamen kijken, zouden ze zeker de noodzaak van statiegeld zien”, besluit ze.

Meest gelezen