Lothar Grob

Ook mediclowns werken online: "Nu nog belangrijker dan anders, zieke kinderen door corona in isolement"

Door de coronacrisis zijn ook mediclowns gedwongen om digitaal te werken. Zij beuren nu zieke kinderen op vanachter een computerscherm. "Naar de kinderen toegaan, was geen optie meer. Ze in de steek laten ook niet. Door corona zitten sommige zieke kinderen in isolement, dus wij zijn nu nog belangrijker dan anders voor hen."

Waar mediclowns normaal van ziekenhuis tot ziekenhuis en van huis tot huis gaan om zieke kinderen te verblijden, blijven de clowns nu 'in hun kot' om kinderen op te beuren. "Het was heel snel duidelijk dat naar de kinderen toegaan geen optie meer was", vertelt Lothar Grob, alias clown Spik, in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We komen op zoveel plaatsen, we zouden superverspreiders zijn geweest."

Grob is al jaren actief als clown in de ziekenhuizen van Tienen, Diest en Aarschot. "Samen met de andere mediclowns hebben we al snel beslist dat we online onze werking zouden verder zetten. Door de coronacrisis zijn mediclowns nog belangrijker geworden. Langdurig zieke kinderen die niet in een ziekenhuis verblijven maar thuis, zitten door corona in isolement. Zij zien buiten hun ouders en eventuele broers of zussen niemand meer. Zelfs hun oma en opa mogen niet meer langskomen. Kinderen in een ziekenhuis daarentegen zien daar nog andere kinderen."

Waken over privacy

De mediclowns werkten een chatconcept uit, waarbij kinderen wekelijks kunnen inloggen in een chatsessie samen met een mediclown en andere kinderen. "Het is anders werken, maar tegelijkertijd ook niet", vertelt Grob. "In een ziekenhuis improviseren we met wat we zien, en dat doen we nu ook. Ligt er bijvoorbeeld een knuffel in beeld, dan spelen we daar op in. Het grootste verschil is dat we nu met meerdere kinderen in 1 chatroom zitten, terwijl we normaal kind na kind bezoeken. Er nemen ook kinderen van verschillende leeftijden deel aan de chatsessies."

Een chatsessie gebeurt steeds met drie medewerkers van Mediclowns. "Twee clowns en één moderator", vertelt Grob. "Als er één clown wegvalt, door een slechte internetverbinding bijvoorbeeld, dan kan de andere invallen. De moderator zorgt ervoor dat de privacy van de kinderen te allen tijde bewaard blijft. Het is al eens gebeurd dat een verpleegster binnenkwam en aan een kindje met darmproblemen vroeg of het al naar de wc was kunnen gaan. Het is niet de bedoeling dat andere kinderen dat horen, dus dan zet de moderator heel snel het geluid of de video van dat kind in kwestie af, zodat er zeker niks getoond of gehoord wordt dat privé is."

Gratis

De chats zijn volledig gratis. “We halen daar dus geen inkomsten uit, integendeel. We hebben moeten investeren in een degelijke speaker en een neutrale achtergrond, een groen doek zeg maar. De clowns doen dit ook allemaal vrijwillig”, aldus Grob. 

Donderdag 4 februari vindt een volgende chat plaats tussen 11 en 12 uur. Meer informatie vind je op de website van Mediclowns.

Meest gelezen