Guido Mieth

Nog nooit zo weinig mensen met griep door coronamaatregelen, ook amper kinderen met RSV in het ziekenhuis

Het aantal mensen met griep is nog nooit zo laag geweest in ons land. Dat blijkt uit de rapporten van Sciensano, dat de griepcijfers bijhoudt. Normaal gezien zitten we elk jaar rond begin februari op de piek van een griepepidemie. Maar door de coronamaatregelen is dat dit jaar dus niet het geval. Er zijn ook opvallend minder besmettingen met andere virussen die luchtweginfecties veroorzaken, zoals RSV, dat gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen.

Elk jaar worden gemiddeld zo'n half miljoen mensen getroffen door het griepvirus, met een piek rond deze tijd van het jaar. Maar deze winter zijn er amper gevallen, zegt epidemioloog Nathalie Bossuyt van Sciensano.

"Sinds oktober zijn er amper 14 positieve grieptesten gedetecteerd in onze peillaboratoria. Andere jaren zouden we nu ongeveer 1.500 positieve stalen zien per week. Dus dit is absoluut ongezien en hebben we nog nooit meegemaakt. Het is trouwens niet alleen enkel zo in ons land, maar in heel Europa en zelfs in alle landen ter wereld waar griep voorkomt."

Het is niet lang zoeken naar een verklaring. "De geldende coronamaatregelen, zoals afstand houden, de handen wassen en een mondmasker dragen, werken natuurlijk ook heel goed tegen dit soort van luchtweginfecties", zegt Nathalie Bossuyt.

Want door de coronamaatregelen zijn er ook opvallend minder andere luchtweginfecties. Er circuleert momenteel bijvoorbeeld bijna geen RSV.

Normaal belanden er in ons ziekenhuis elke winter 50 kinderen op intensieve zorg met een RSV-besmetting. Nu zijn het er nul

Heidi Schaballie, kinderlongarts UZ Gent

Dat virus veroorzaakt elk jaar tussen oktober en maart heel wat verkoudheden. Een infectie gaat meestal vanzelf weer over, maar bij heel jonge kinderen kan het ook een ernstige longontsteking veroorzaken. Met ademnood en een ziekenhuisopname tot gevolg.

"Normaal zien we een piek in december met enkele duizenden positieve testen per week in onze peillaboratoria. Tot nu hebben we amper 40 gevallen van RSV gezien", zegt Nathalie Bossuyt. "We horen dat er in de ziekenhuizen nauwelijks opnames zijn."

Zo is er in het UZ Gent sinds vorig najaar nog geen enkel geval van RSV opgedoken. "Normaal belanden er tijdens de wintermaanden zo'n 40 tot 50 kinderen met een longonsteking door RSV op intensieve zorg", zegt kinderlongarts Heidi Schaballie. "Dit jaar hebben we er nog geen enkel gehad. Ook niet op de gewone opnameafdeling."

Een gemiddelde griepepidemie loopt meestal pas op z'n einde in de loop van maart. Toch verwacht Nathalie Bossuyt niet dat er nog een late epidemie zal ontstaan in ons land. 

"De algemene maatregelen zullen wellicht nog een tijdje blijven duren. Er zijn deze winter ook meer mensen gevaccineerd tegen griep dan andere jaren. En normaal verdwijnt de griep vanzelf in de lente, wanneer we weer meer buitenkomen. Het is moeilijk te voorspellen, maar ik denk niet dat we dit seizoen nog veel griep gaan zien."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen