Dominic Ongwen
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Oegandese LRA-commandant schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden

De Oegandese LRA-commandant Dominic Ongwen is door het Internationaal Strafhof in Den Haag schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het proces duurde vier jaar. De strafmaat zal op een later moment worden bepaald.

De vroegere tweede man van Joseph Kony's Lord's Resistance Army (LRA) stond terecht voor moord, verkrachting en foltering in het noorden van Oeganda en in buurlanden, van 2002 tot 2004. Er waren in totaal 70 aanklachten tegen Ongwen, in 61 gevallen werd hij ook schuldig verklaard.

De 46-jarige Ongwen had bij de start van het proces, in december 2016, onschuldig gepleit. Hij is nadien ook alle beschuldigingen blijven ontkennen. Maar rechter Bertram Schmitt stelde bij het voorlezen van het vonnis dat zijn schuld "zonder gerede twijfel" werd vastgesteld.

Door de LRA-terreur in Noord-Oeganda kwamen tienduizenden burgers om het leven, werden 60.000 kinderen ontvoerd om te dienen als kindsoldaat of seksslavin en moesten honderdduizenden op de vlucht slaan.

Van kindsoldaat tot rechterhand Kony

Ongwen werd op 14-jarige leeftijd zelf ontvoerd door het LRA van oprichter Joseph Kony en gerekruteerd als kindsoldaat. Hij werd gedwongen om als kind te strijden tegen het leger van Oeganda maar wist op te klimmen binnen de rebellenbeweging. Uiteindelijk werd hij de rechterhand van Kony. Het is de eerste keer dat een voormalig kindsoldaat zich voor het Strafhof moest komen verantwoorden.

 Het was ook voor het eerst dat het Internationaal Strafhof een uitspraak deed in een zaak rond het LRA. Joseph Kony, de oprichter en nummer 1 van het LRA, is nog altijd voortvluchtig.

In 2003 heeft de Oegandese president Yoweri Museveni de zaak aangekaart bij het ICC in Den Haag. Een jaar later kwam er een arrestatiebevel tegen vijf leiders van het LRA, slechts twee Ongwen en Kony bleken nog in leven te zijn. Ogwen zit sinds 2015 in een Nederlandse gevangenis. 

 

Dominic Ongwen
AP 2016

Meest gelezen