Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Oeigoerse vrouwen in Chinese heropvoedingskampen "systematisch verkracht"

In een nieuw rapport van de Britse BBC getuigen Oeigoerse vrouwen over systematisch seksueel geweld in Chinese "heropvoedingskampen". De Verenigde Staten willen een internationaal onderzoek. Intussen klinkt de roep om de Olympische Winterspelen van 2022 in China te boycotten steeds luider. Die Spelen beginnen over precies een jaar. 

Uit zeldzame interviews met enkele vrouwen en een voormalige kampbewaakster in de provincie Xinjiang komt eenzelfde verhaal naar voren: dat van systematisch seksueel geweld. Vrouwen werden 's nachts uit hun cellen gehaald en misbruikt door kampbewakers of andere mannen. Ze kregen ook elektrische shocks toegediend en zagen hoe andere vrouwen gedwongen gesteriliseerd werden.  

De BBC praatte voor haar rapport met vrouwen die na hun vrijlating China ontvlucht zijn en intussen in de VS en Kazachstan wonen. Hun getuigenissen sluiten aan bij eerdere onderzoeken naar het bestaan van zogenaamde "heropvoedingskampen" waar tot een miljoen Oeigoeren, een moslimminderheid uit het westen van China, zouden vastzitten en gedwongen worden hun "extremistische gedachtegoed" af te zweren. 

Ingehuurde acteurs

In een reactie op het rapport zeggen de Verenigde Staten diep geschokt te zijn en eisen ze een internationaal onderzoek. Ze noemen wat er gebeurt in Xinjiang een "genocide" die als doel heeft om de Oeigoeren volledig te assimileren  en hun cultuur en godsdienst uit te wissen. 

China ontkent ook deze nieuwe beschuldigingen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de geïnterviewde vrouwen acteurs en ontbreekt elk bewijs voor hun aantijgingen. China houdt al langer vol dat de kampen in Xinjiang onderwijsinstellingen zijn waar Oeigoeren met extremistische of separatistische neigingen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Boycot van de winterspelen?

Intussen klinkt de roep om de Olympische Winterspelen van 2022 te boycotten steeds luider. Die beginnen over precies een jaar, op 4 februari 2022 in het noorden van China. In een open brief roepen enkele  mensenrechtenorganisaties de internationale gemeenschap op om niet deel te nemen aan die Spelen. 

Maar voorlopig wordt aan die oproep weinig gehoor gegeven. De nieuwe Amerikaanse regering laat weten dat ze voorlopig niet van plan is om Amerikaanse atleten te verbieden deel te nemen aan de Winterspelen in China. 7 Republikeinse senatoren hebben wel een resolutie ingediend waarin ze het Internationaal Olympisch Comité vragen de spelen weg te halen uit China.

Meest gelezen