Videospeler inladen...

Kan je straks weer naar de kapper? En gaan vakantieparken open? Overlegcomité buigt zich vandaag over coronaregels

Vandaag buigt het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land zich opnieuw over de coronamaatregelen die van kracht zijn. Enkele versoepelingen liggen op tafel: kapperszaken zouden mogelijk volgend weekend weer mogen openen en ook aan dierentuinen wordt gedacht. En wat met de vakantieparken nu de Raad van State de sluiting ervan heeft geschorst?

Nu de vaccinatiecampagne in ons land is opgestart, richten velen hun blik al op de toekomst. Ergens aan de horizon doemt het einde van alle maatregelen, verboden en inperkingen van onze vrijheid op. Maar we zijn er nog lang niet en de federale regering wil zeker niet het signaal geven dat de versoepelingen elkaar de komende weken in sneltempo zullen opvolgen. Toch liggen er vandaag tijdens het Overlegcomité een paar versoepelingen op tafel.

Kappers

Een versoepeling waar ongetwijfeld veel mensen naar uitkijken is de heropening van de kapperszaken. Die zijn al drie maanden gesloten. In het straatbeeld en op televisie duiken al verwilderde coronakapsels op.

Na het meest recente Overlegcomité van 22 januari kondigden de regeringsleiders aan dat de kapperszaken mogelijk op 13 februari weer zouden kunnen opengaan, als de epidemiologische situatie verbeterd zou zijn. Op 5 februari, vandaag dus, zou de knoop worden doorgehakt.

De voorbije dagen leek het er sterk op dat de kapsalons binnenkort weer zullen opengaan. De adviserende experten zien dat eigenlijk niet zitten, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) merkte gisteren in de Kamer op dat de beslissing niet alleen van de besmettingscijfers zal afhangen. "Er is ook een sociale noodzaak", zei hij. "En die is voor mij even belangrijk. Het gaat niet alleen om de middenstanders, maar ook om de klanten."

Als kappers inderdaad weer aan de slag mogen, dan zal dat wel onder strenge voorwaarden zijn. Strengere voorwaarden dan diegene die van kracht waren na de eerste sluiting. Zo is er sprake van dat klanten altijd een afspraak zullen moeten maken, er mag maar 1 klant per 10 vierkante meter binnen, tussen klanten moet de zaak ontsmet worden, wachtende klanten zullen buiten moeten staan en de kapsalons zullen voldoende verlucht moeten worden. En uiteraard moeten er mondmaskers gedragen worden, de kappers zelf mogelijk FFP2-maskers.

Er is ook nog discussie of ook alle andere niet-medische contactberoepen weer klanten mogen ontvangen, zoals schoonheidsspecialisten, masseurs of tatoeëerders bijvoorbeeld. Premier De Croo liet gisteren in de Kamer uitschijnen dat mogelijk maar een deel van de contactberoepen weer zou mogen opstarten. Als alleen de kapperszaken mogen openen, zullen die andere contactberoepen ongetwijfeld teleurgesteld zijn. De vraag is ook of zo'n beslissing dan niet aangevochten zal worden, wegens een schending van het gelijkheidsbeginsel.

Vakantieparken en dierentuinen

Want dat is net gebeurd met de beslissing van het Overlegcomité om de vakantieparken en campings in ons land te sluiten. Ook die zijn al drie maanden gesloten. Eerder deze week schorste de Raad van State die sluiting.

De Raad van State gaf de sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven gelijk in haar aanvoelen dat het discriminerend is dat hotels wel open mogen, maar vakantieparken en campings niet. Volgens het rechtscollege haalde de regering niet genoeg argumenten aan om de sluiting te eisen.

De Raad van State heeft de sluiting van campings en vakantieparken geschorst. Gaan ze binnenkort toch open of werkt de regering aan een beter geargumenteerd verbod?

De schorsing gaat in op maandag 8 februari. Dat betekent dat het Overlegcomité vandaag aan de bak moet. Wat er beslist zal worden is nog niet duidelijk. Ofwel gaan de vakantieparken en campings effectief weer open. Ofwel spijkert de regering haar argumentatie bij en blijft de verplichte sluiting toch van kracht.

Daarnaast buigen de ministers zich ook over de heropening van dierentuinen, weliswaar onder bepaalde voorwaarden. Zo zou alleen het buitengedeelte weer toegankelijk worden voor publiek. Net als bij de vakantieparken en campings zou een heropening van dierentuinen de bevolking wat meer onspanningsmogelijkheden moeten bieden in het binnenland, nu niet-essentiële reizen naar het buitenland nog altijd verboden zijn (tot 1 maart).

Bekijk hier de vooruitblik in "Het Journaal (05/02) van onze reporter ter plaatse Riadh Bahri: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Perspectief op meer?

Meer versoepelingen moeten we niet verwachten. Daarvoor is de epidemiologische situatie op dit moment niet goed genoeg, benadrukten premier De Croo en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gisteren nog eens in de Kamer.

Data noemen wanneer bijkomende versoepelingen eventueel wel zouden kunnen, wil de regering ook niet doen. "Als we perspectief willen geven, als we een routeplan willen maken, dan moeten we kijken naar de besmettingscijfers maar ook naar de vooruitgang van de vaccinaties. Jammer genoeg zijn zowel die cijfers als de vaccinaties een factor van onzekerheid", zei De Croo. "Ik kan geen datum geven. Ik hoop dat dat op een bepaald moment wel kan. Maar op dit moment is de situatie zo onzeker. Ik kan nu alleen de methode uitleggen."

Met andere woorden: een datum plakken op het moment dat bijvoorbeeld de cafés en restaurants weer zouden kunnen opengaan, of fitnesscentra, theaters en bioscopen, is vandaag niet aan de orde.

Meest gelezen