Coronacrisis eist tol in Gentse Overpoort: 2 op de 3 cafés hebben financiële problemen, 3 op de 7 uitbaters zitten in de put

De cafébazen van de Overpoortstraat in Gent voerden gisteren actie om aandacht te vragen voor hun financiële en mentale situatie. Ze brachten opvallende cijfers mee: 2 op de 3 horecazaken in de bekende uitgaansstraat zitten in slechte papieren door de coronacrisis. Bij 9 procent van de zaken staat het water zelfs aan de lippen. “En heel wat collega’s zien de toekomst somber in”, zegt cafébaas en voorzitter van vzw De Gentse Tappers Tim Joiris. 

In de Gentse Overpoortstraat kwamen gisteren de horeca-uitbaters de straat op met een groot leeg glas, om aan te geven dat er weinig te vieren valt. Want al 10 maanden lang kan je geen feestje bouwen in de populaire studentencafés. Enkel bij de start van het academiejaar konden de uitbaters kortstondig hun zaak openen, maar toen moesten de klanten plaatsnemen op terrassen. De onzekerheid en het gebrek aan perspectief eisen zo stilaan hun tol voor de horeca-uitbaters. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die werd afgenomen door vzw De Gentse Tappers en de Horecacel van UNIZO. 

Resultaten enquête: ongelukkige cafébazen in slechte papieren

Alle 35 horeca-uitbaters in de straat werden ondervraagd. "15 van hen voelen zich slecht tot heel slecht”, aldus Tim Joiris. “Met hun financiële situatie is het nog slechter gesteld: 65,7 procent zit in slechte papieren, bij 8,6 procent is de situatie zelfs precair. En 17 procent geeft aan dat de huidige situatie echt niet langer dan een maand meer mag duren, anders overleven ze niet.” Iets meer dan de helft van de horeca-uitbaters, 57 procent, geeft aan dat ze de situatie nog een half jaar kunnen volhouden. De andere helft kan een nog langere sluiting bolwerken. De terrassen bleken alvast een schot in de roos. Uit de enquête blijkt dat 68 procent van de horeca-uitbaters graag de terrassen permanent wil behouden.  

We pleiten voor perspectief. Anders eindigt dit jaar met een Overpoort die voor de helft leeg staat

Jos Vermeiden, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen

Nood aan heldere communicatie en perspectief

De Stad Gent ondersteunt de ondernemers met onder meer een "doorzetterscontract": een subsidie waarmee ze investeringen in hun zaak kunnen bekostigen. “Alleen blijkt dat te weinig ondernemers hiervan op de hoogte zijn”, gaat Joiris verder. “We vragen de stad dan ook om nogmaals te communiceren over deze subsidie, want de uitbaters kunnen alle ondersteuning gebruiken. Dit lijkt immers een uitzichtloze situatie.” 

Jos Vermeiren, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen, treedt Joiris bij. “Hoelang zal deze situatie nog blijven aanhouden? Wanneer kunnen de terrassen weer buiten gezet worden? We pleiten om zo snel mogelijk perspectief te geven, zodat we dit jaar niet eindigen met een Overpoort die voor de helft leeg staat.”

Meest gelezen