Vaccinatie in Palestijnse gebieden is -mondjesmaat- begonnen

In de Palestijnse gebieden is deze week, mondjesmaat, de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gestart. Vandaag arriveren 10.000 dosissen van het Russische Spoetnik V-vaccin, nadat Israël eerder deze week 2.000 vaccins had geleverd. De Palestijnse vaccinatiecampagne staat in schril contrast met die van Israël, waar al meer dan een derde van de bevolking een prik kreeg.  

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever arriveren vandaag 10.000 dosissen van het Russische Spoetnik V-vaccin, goed om 5.000 mensen te vaccineren. Dat kondigde de Palestijnse minister van Volksgezondheid Mai Alkaila aan. De Palestijnse gebieden verwachten de komende weken ook 37.000 vaccins van het wereldwijde Covax-programma van de Verenigde Naties. 

2.000 vaccins van Moderna werden eerder deze week, op dinsdag, geleverd door Israël. Er zijn er nog 3.000 meer op komst. De eerste prikken werden toegediend aan dokters en verplegend personeel in Ramallah. 

Bekijk hier de beelden van de eerste vaccinaties met het Moderna-vaccin vanuit Israël (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Kritiek

In Israël zelf heeft intussen al meer dan een derde van de bevolking een prik gekregen tegen het coronavirus. Joden, maar ook Palestijnen met een Israëlisch paspoort. 

Israël kreeg kritiek omdat het niet ook de bijna 5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza vaccineert. Maar Israël voert aan dat krachtens de Oslo-akkoorden uit 1993 het de Palestijnse Autoriteit is die  verantwoordelijk is voor de gezondheid van de Palestijnen die onder haar controle vallen. 

"Als het de verantwoordelijkheid van de Israëlische minister van Volksgezondheid zou zijn om te zorgen voor de Palestijnen, wat is dan de verantwoordelijkheid van de Palestijnse minister van Volksgezondheid?", zei Yuli Edelstein, minister van Volksgezondheid van Israël vorige maand aan de Britse omroep BBC.

De Palestijnse bestuurders hebben zelf geen officiële vraag om hulp gesteld aan Israël. Ze zeggen het vaccinatieprogramma zelf te willen regelen. Palestijnse critici zien de 5.000 vaccins die Israël nu heeft toegezegd als een geste om zijn imago op te poetsen, na de kritiek van mensenrechtenorganisaties. Zij verwezen naar de Conventies van Genève, die stellen dat een bezettende macht verantwoordelijk is voor de mensen die onder haar bezetting leven.  

Op de Westelijke Jordaanoever, waar meer dan 3 miljoen mensen wonen, zijn meer dan 100.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Gaza, met 2 miljoen inwoners, telde meer dan 50.000 bsmettingen en meer dan 500 doden. In Israël zijn meer dan 660.000 besmettingen geregistreerd en vielen bijna 4.900 doden.

Meest gelezen