Een boeddhistische monnik en een jongen lopen voorbij de slogan "geen militaire dictatuur"
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Protest tegen staatsgreep in Myanmar breidt uit, Facebook geblokkeerd

In steeds meer steden in Myanmar komen mensen op straat om te protesteren tegen de staatsgreep door het leger. Intussen blokkeren de militaire machthebbers de toegang tot Facebook. In steeds meer landen klinkt protest tegen de vertrappeling van de prille democratie. 

Voor het eerst sinds de staatsgreep van afgelopen maandag komen ook overdag mensen in Myanmar de straat op om te protesteren.  In Mandalay kwamen enkele tientallen jongeren op straat met spandoeken. Ze eisten de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de andere democratisch verkozen leiders. Enkele aanwezigen zouden nadien zijn opgepakt.

In Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar wordt nu al enkele avonden op rij kabaal gemaakt. Inwoners slaan op potten en pannen en automobilisten rijden toeterend door de straten. Ook daar kwamen gisteren voor het eerst mensen massaal naar buiten. 

Dust in de wind

Ook het ziekenhuispersoneel, dat net als elders tijdens de coronapandemie extra respect krijgt, sluit zich aan bij het protest. Dokters en verplegend personeel van een groot ziekenhuis in Yangon zongen een protestlied, op de melodie van de Amerikaanse klassieker "Dust in the wind" van Kansas. Het lied, met als titel "Vergeet niets tot aan het einde van de wereld" dateert nog van de vorige militaire staatsgreep, in 1988. 

De militaire machthebbers reageren op het protest door de sociale media aan banden te leggen. Zo is de toegang tot Facebook sinds vanochtend geblokkeerd. De app is bijzonder populair in Myanmar en wordt door aanhangers van de democratische partij van Aung San Suu Kyi gebruikt om zich te informeren en de organiseren. 

Het laatste teken van leven gaf Suu Kyi trouwens in een post op Facebook, waarin ze de bevolking opriep om zich te verzetten tegen een mogelijke militaire staatsgreep.  Waar de democratisch verkozen leider zich momenteel bevindt is niet bekend. Het Verenigd Koninkrijk is het laatste land in de rij dat haar vrijlating eist.

De bestuurder van een riksja probeert tevergeefs op Facebook te geraken
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen