Erwin Thielemans

Ratten sterven gruwelijke dood in Vilvoorde: "Vastgelijmd teruggevonden aan platen"

In Vilvoorde zijn verschillende ratten en muizen een gruwelijke dood gestorven. De dieren werden teruggevonden op twee platen vol lijm. De knaagdieren hebben enorm geleden, zegt dierenambulance VETAS die ze heeft teruggevonden. Ze pleiten voor andere manieren om mogelijke rattenplagen aan te pakken. 

VETAS is een vzw die dode en levende dieren ophaalt. Maar wat ze deze week aantroffen in de W. Elsschotstraat in Vilvoorde, tart alle verbeelding. Erwin Thielemans van VETAS: "We hadden melding gekregen om dode dieren weg te halen. Maar toen we daar aankwamen zagen we twee platen.  De chauffeur probeerde de dieren eraf te krijgen maar dat lukte niet. Blijkbaar was er lijm aangebracht op de platen, liepen de beestjes daarover en raakten ze vastgelijmd." 

Hoe gruwelijk de ontdekking ook is, het is niet de eerste keer dat de dierenambulance dit meemaakt. "In het verleden hebben we al een kat moeten ophalen, die op zo'n plaat was gesukkeld. Die kat leefde nog, maar dat was nog een stuk afschuwelijker dan dit omdat ze met plank naar de dierenarts is gebracht. Die heeft het dier moeten verdoven, want ze was in alle staten. De arts heeft haar met een scalpel chirurgisch moeten verwijderen van die plaat, met alle gevolgen van dien. De kat heeft weken moeten revalideren, kon al die tijd niet stappen omdat de kussentjes van haar poten zo fel beschadigd waren. Zo'n plaat kan dus enorme gevolgen hebben als er andere dieren op terecht komen."

Wat als er een hond op terecht kwam, een kat, een beschermde vogel, of zelfs een kindje?

Erwin Thielemans vermoedt dat iemand ongedierte wilde vangen. "Er lag eten op, speciaal voor knaagdieren. Dus het was wel écht de bedoeling om de dieren te vangen. Maar ze hebben duidelijk niet nagedacht over wat er meer kon gebeuren. Een hond die met zijn neus blijft kleven, een kat, een beschermde vogelsoort of zelfs een kindje dat er zou aankomen. Het is heel onverstandig om dit op openbaar domein te leggen. Bovendien is het gruwelijk. Die muizen en ratten voelen dat ook. Er zijn andere manieren om hen te vangen."  

Rattenvanger

Erwin pleit daarom om contact op te nemen met het gemeentebestuur als iemand last heeft van ongedierte. "Die hebben vaak een rattenvanger, of kennen bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Ook gif zou ik afraden. Dat kunnen katten ook eten. Bovendien, als die rat sterft van het vergif, en je hond eet het beestje op kan hij ook sterven. Dus heel voorzichtig zijn met ongediertebestrijding. Laat je liever bijstaan door iemand die er verstand van heeft", besluit hij. 

De dierenpolitie van Vilvoorde is intussen op de hoogte. 

Erwin Thielemans

Meest gelezen