AFP or licensors

Republikeinen zitten in hun maag met nieuwkomer en "kankergezwel" Marjorie Taylor Greene 

In de VS is er beroering over een pas verkozen Republikeins parlementslid, Marjorie Taylor Greene. Greene is een aanhanger van samenzweringstheorieën. Ze beweerde ooit dat bosbranden door joodse bankiers werden aangestoken vanuit de ruimte, en dat schietpartijen op scholen opgezet spel zijn. Dat uitgerekend zij nu een zitje krijgt in de commissie Onderwijs willen de Democraten uit alle macht beletten. Zij hebben een stemming gevraagd waarin ook de Republikeinen zich openlijk moeten uitspreken. 

"Een kankergezwel voor de partij". Zo liet Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, zich eerder deze week uit over zijn partijgenote. Nieuwkomer in het Huis van Afgevaardigden Marjorie Taylor Greene uit Georgia is ook in haar partij omstreden.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Al voor haar verkiezing bleek dat ze gelooft in QAnon, de complottheorie die stelt dat de wereld wordt bestuurd door een samenzweerderige elite die zich onder meer schuldig maakt aan kindermisbruik. Bij de bestorming van het Capitool vorige maand waren verschillende aanhangers van QAnon. De vorige president Donald Trump, van wie Marjorie Taylor Greene een loyale volgeling is, was voor hen de redder die tegen deze elite ten strijde trekt. 

Complottheorieën

Maar Marjorie Taylor Greene hangt nog wel meer bizarre theorieën aan. Zo beweerde ze dat de bosbranden in Californië in 2018 aangestoken waren door prominente joodse bankiers, met behulp van "ruimtelaserstralen". Bill en Hillary Clinton zaten volgens haar achter de dood van de zoon van oud-president John F. Kennedy.  Op de sociale media likete Taylor Greene ook oproepen tot geweld tegen politici, met name tegen Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

De Democraten tillen zwaar aan de uitspraken van Taylor Greene, maar volgens de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft zij intussen afstand genomen van haar controversiële uitlatingen uit het verleden. Hoewel ze dus ook in haar eigen partij moeilijk ligt, houden de Republikeinen haar aan boord.

Stemming

De Democraten sturen daarom aan op een stemming om haar dan toch buiten te zetten uit de parlementscommissies Onderwijs en Werk, waar ze een zitje heeft gekregen. 

Vooral het zitje in de Commissie Onderwijs ligt gevoelig, want in 2014 deed Taylor Greene ook een controversiële uitspraak over schietpartijen op scholen. Ze suggereerde dat die opgezet spel waren om de wapenlobby in diskrediet te brengen. Een jongen die zo'n bloedbad overleefde en erover kwam getuigen in het Congres, verweet ze te zijn ingehuurd.  

Een stemming wordt confronterend voor de Republikeinen. Als zij zich openlijk over hun nieuwe parlementslid moeten uitspreken, wordt de spreidstand binnen de partij steeds duidelijker. Niet alleen de positie van Marjorie Taylor Greene staat ter discussie, maar ook de koers die de partij wil varen. Kiezen de Republikeinen voor het populisme dat opgang maakte onder Trump, of voor het vertrouwde conservatisme van weleer?

Meer weten over QAnon? Op 16 augustus 2020 maakte onze correspondent Björn Soenens een reportage over de complotbeweging. Die kan je hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen