Het Telegram-kanaal "Protestny MGOe" verspreidde verschillende foto's van in een cel waar Navalny-aanhangers en ook een journalist worden vastgehouden.

Russische gevangenissen hebben geen plaats voor meer dan 10.000 gearresteerde Navalny-aanhangers

De politie in Rusland weet geen blijf met de duizenden betogers die de voorbije dagen zijn opgepakt. Sommigen zitten of staan al uren in arrestatiebusjes - zonder verwarming, eten, drinken of toilet - en voor wie toch plaats is in de cel is de situatie niet veel beter. De betogers voerden actie tegen de veroordeling van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny. Maar het protest wordt hard neergeslagen.

"Het is al veertig uur geleden dat we zijn opgepakt en we ondergaan nog altijd deze folterpraktijken," zegt Stanislav Korenjoegin in een videoboodschap vanuit een politiebusje. "De voorbije 9 uur spendeerden we in dit busje en werden mensen gedwongen om te staan. We kunnen niet bewegen. We hebben geen water. We kunnen niet naar het toilet gaan." 

De noodkreet dateert al van twee dagen geleden. Korenjoegin werd opgepakt tijdens de demonstraties afgelopen weekend, nog voor de effectieve veroordeling van Navalny. Toen al waren er problemen om een plaats te vinden voor de opgepakte betogers. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Eergisteren, na de veroordeling van Navalny tot 3,5 jaar effectieve gevangenisstraf, kwamen heel wat Russen opnieuw op straat, ondanks de massale aanwezigheid van de politie. Er werden opnieuw bijna 1.500 demonstranten opgepakt. 

Met 28 in een cel voor 8

In totaal zijn er de voorbije twee weken meer dan 10.000 Russen opgepakt, meer dan 4.000 van hen in Moskou. Het systeem raakte overbelast en de politie moest creatief zijn. Een deel van de arrestanten werd afgevoerd naar een tijdelijk detentiecentrum voor migranten in Sacharovo, op zo'n 70 kilometer van Moskou.

Maar daar zijn de omstandigheden niet veel beter dan in de propvolle arrestantenbusjes. Op sociale media duiken beelden op van in de cellen. In één cel bedoeld voor acht, moeten 28 mensen slapen.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Foto van het Telegram-kanaal "Protestny MGOe" met in het midden journalist Sergej Smirnov.

Op de foto hierboven is ook journalist Sergej Smirnov te zien - de man in het midden met zijn hand rond de rand van het bed. De politie pakte namelijk niet enkel Navalny-aanhangers, maar ook tientallen journalisten op. Smirnov is hoofdredacteur van Mediazona, dat werd opgericht door leden van kunstcollectief Pussy Riot, en zich bezighoudt met gerechtelijk nieuws en het Russische strafsysteem.

Smirnov werd veroordeeld tot een celstraf van 25 dagen, omdat hij op Twitter een bericht had geretweet: een grap, waarin hij vergeleken werd met de zanger van een rockgroep. In de originele tweet sprak de zanger ook zijn steun uit voor de betogingen voor Navalny.

Een paar uur na het nemen van deze foto, werd Smirnov weliswaar overgebracht naar een andere cel, met minder mensen. En matrassen.

Vrees voor corona-opstoot

Op sociale media gaat ook een video rond van Maria Silantjeva, een jonge vrouw die werd opgepakt en in een cel in het detentiecentrum belandde. Die deelt ze met een twintigtal andere vrouwen. 

Demonstranten in Rusland riskeren zware straffen. Velen krijgen boetes van 50 tot 100 euro, maar heel wat anderen moeten voor dagen - een tot twee weken - de cel in. Vaak luidt de beschuldiging dat ze het verkeer gehinderd hebben bij de illegale betoging. Verschillende medewerkers van Navalny werden veroordeeld tot bijna twee maanden huisarrest, omdat ze - door te gaan betogen - de coronaregels niet hebben gerespecteerd.

Arrestanten merken op dat de omstandigheden van hun detentie net ideaal zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Ze klagen ook over de erbarmelijke omstandigheden en het gebrek aan basisvoorzieningen. 

Kremlin reageert

Het Kremlin wijst alle beschuldigingen van onheuse behandeling van arrestanten af. Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, zegt dat er meer mensen zijn opgepakt dan er plaats voor is, en dat dit daar helaas het gevolg van is. Maar de betogers zijn opgepakt omdat ze de wet overtraden met hun illegale betogingen.

Meest gelezen