Schouwen van elektriciteitscentrale in Langerlo (Genk) worden opgeblazen na de coronacrisis

Het ziet ernaar uit dat de voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk vroeger dan gepland afgebroken zal zijn. Uiterste datum daarvoor was juni 2022. De bekende schouwen van het complex zullen pas op het laatst opgeblazen worden, omdat zo'n operatie veel volk lokt en dat moet in coronatijd vermeden worden.

In april 2017 ging de elektriciteitscentrale van Langerlo failliet en stopte de stroomproductie. De plannen om in de plaats twee gasturbines te bouwen op het terrein gingen niet door. De afbraak van de elektriciteitscentrale is enkele keren uitgesteld, maar in maart vorig jaar dan toch gestart. Het was de bedoeling om het terrein tegen juni 2022 leeg te hebben, maar de werken vorderen erg vlot zodat de sloop waarschijnlijk al vroeger klaar zal zijn.

Schouwen opblazen wordt spektakel

Heel wat gebouwen op het terrein van de elektriciteitscentrale zijn al weg en het afbraakmateriaal is gesorteerd om gerecycleerd te worden.  Als alle gebouwen weg zijn, dan worden de bekende rood-witte schouwen en de koeltorens afgebroken. Die schouwen zullen met een gecontroleerde explosie tegen de vlakte gaan. Maar omdat zo'n spektakel altijd veel toeschouwers lokt, wordt daarmee gewacht tot de corona-epidemie voorbij is. 

Alleen milieuvriendelijke bedrijven welkom

Als alles opgeruimd is, ligt er 22 ha industriegrond ter beschikking, vlak langs het Albertkanaal, met een spoorweg tot aan het terrein en met twee snelwegen in de buurt. Er hebben zich al geïnteresseerden gemeld maar de stad Genk wil alleen bedrijven toelaten die niet voor nog meer milieuvervuiling in Genk-Zuid zorgen.

 

Meest gelezen