Radio 2

Erosieplan moet modderstromen en wateroverlast in Sint-Lievens-Houtem voorkomen: “Poelen graven om water op te vangen”

Sint-Lievens-Houtem heeft een erosieplan dat ervoor moet zorgen dat er geen overstromingen zijn na hevige regenval. De gemeente ligt in een dal, en daardoor komt er makkelijk veel water samen. Drie jaar geleden was er zelfs een modderstroom. Er komen nu poelen om het overtollige water op te vangen. 

De gemeente Sint-Lievens-Houtem is al een tijd aan het werken aan een erosieplan, maar nu is er een doorbraak. De gemeente heeft een overeenkomst met het fruit- en groentenverwerkingsbedrijf Allgro. Ze mag daar een poel graven waar het water na hevige regenval opgevangen kan worden. “We zoeken nu nog andere terreinen waar we hetzelfde kunnen doen”, vertelt burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem).

Verschillende beken

“We hebben het erosieplan opgemaakt samen met een deskundige aan de hand van luchtfoto’s en een verslag van een grote overstroming enkele jaren geleden”, gaat De Knyf verder. Drie jaar geleden kreeg het centrum na hevige regenval nog te maken met een heuse modderstroom. “We hebben samen onderzocht hoe het water naar het centrum loopt en hoe we dat kunnen opvangen en afleiden naar verschillende beken. Uiteindelijk zijn we tot een plan gekomen dat een combinatie is van verschillende ingrepen waardoor het centrum in de toekomst niet meer overspoeld kan worden.” 

Een van de grootste ingrepen is het graven van een grote poel op het terrein van Allgro. “We zijn blij dat ze de toestemming hebben gegeven. Nu zijn we nog op zoek naar een 4-tal landeigenaars die een stukje van hun perceel willen verkopen.”

Gemeente in een dal

Maar hoe komt het nu eigenlijk dat Sint-Lievens-Houtem zoveel last heeft van overstromingen? “Het centrum ligt een in een dal”, legt De Knyf uit. “Boven het centrum liggen veel grote vlaktes met akkers en weiden. Als het hard regent, komt al het water op 1 punt bij elkaar. We moeten ervoor zorgen dat het water onderweg al op een paar punten opgevangen kan worden.”

De gemeente hoopt dat ze snel afspraken kan maken met verschillende landeigenaars, zodat de graafwerken kunnen beginnen. “We willen snel een akkoord, zodat we een aannemer kunnen aanstellen en zodat alles klaar is voor de herfst”, aldus burgemeester De Knyf. 

kasto80

Meest gelezen