Vraag om lokettensluiting te herbekijken leidt tot "vertrouwensbreuk" tussen NMBS-baas Dutordoir en minister

CEO Sophie Dutordoir van de NMBS reageert boos op de vraag van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om de sluiting van de loketten in 44 stations te herbekijken. Gilkinet heeft dat gevraagd aan de raad van bestuur van de NMBS, maar volgens Dutordoir is de beslissing vooraf doorgesproken met de minister. In een brief aan Gilkinet, waaruit de Franstalige omroep RTBF citeert, heeft ze het over "een vertrouwensbreuk". Gilkinet geeft toe dat hij op de hoogte was van de beslissing van de NMBS, maar was het er naar eigen zeggen niet mee eens.

De sluiting van een aantal stationsloketten leidt tot een rel tussen minister van Mobliteit Georges Gilkinet (Ecolo) en NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir. Vorige dinsdag vroeg Gilkinet de NMBS de beslissing te herbekijken om de loketten van 44 stations te sluiten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder video:

Videospeler inladen...

Het gaat hier over een beslissing waarover goed is nagedacht 

CEO Sophie Dutordoir van de NMBS

In een brief wijst Dutordoir erop dat die plannen uitgebreid zijn besproken met de minister. Het persbericht dat de NMBS over de beslissing uitstuurde, is volgens haar ook goedgekeurd door het kabinet van de minister.

In haar brief heeft ze het over "een publieke terugfluiting" die "bij mij een zware vertrouwensbreuk heeft teweeggebracht". "Na een moeizame conversatie zijn u en mezelf het eens geraakt over een expliciet akkoord van de NMBS over een aantal bijkomende flankerende maatregelen", schrijft Dutordoir. "Het gaat hier over een beslissing waarover goed is nagedacht in het kader van goed bestuur."

Als er een vertrouwensbreuk is, is het er misschien een tussen de NMBS en de reizigers

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo)

"Ik was op de hoogte, maar was het er niet mee eens", nuanceert Gilkinet in "Villa Politica". Hij wil naar eigen zeggen "geen polemiek voeren met mevrouw Dutordoir", maar blijft bij zijn bezwaren tegen de beslissing van de NMBS. "Als er een vertrouwensbreuk is, is het er misschien een tussen de NMBS en de reizigers."

Volgens Gilkinet heeft hij een goede verhouding met Dutordoir. "Sophie Dutordoir is iemand met een sterk karakter: soms zeer aangenaam om mee samen te werken, soms zeer moeilijk."

Hij geeft toe dat de brief van de NMBS-topvrouw hem "geen plezier" doet, maar zal contact met haar opnemen om te zoeken naar een oplossing. De vertrouwensbreuk is misschien minder groot dan je zou denken. Hoe dan ook buigt de raad van bestuur van de NMBS zich volgende dinsdag over de kwestie.

Bekijk hieronder het interview met Georges Gilkinet in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen