Videospeler inladen...

Studenten in Turkije zijn boos na benoeming van rector door president Erdogan: "Het gaat om ons stemrecht"

In de Turkse stad Istanbul protesteren studenten al wekenlang tegen de benoeming van een nieuwe rector. Die rector werd persoonlijk aangesteld door president Recep Tayyip Erdogan. Honderden mensen zijn intussen opgepakt. President Erdogan weerlegt de internationale kritiek die hij kreeg op de harde manier waarop hij het studentenprotest in zijn land aanpakt. Volgens de president moeten andere landen zich niet met binnenlandse kwesties bemoeien.

"We raden diegenen die (...) proberen om ons land lessen te spellen in democratie en recht, aan om zichzelf een spiegel voor te houden", lieten de Turkse autoriteiten weten. "Niemand heeft het recht om tussenbeide te komen bij zaken die Turkije aanbelangen." Dat was een duidelijke reactie van de Turkse regering op de internationale kritiek die ze kreeg op de aanpak van de studentenprotesten. 

De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben kritiek geuit op de manier waarop Erdogan de studentenprotesten aanpakt. Ook zijn opmerkingen over de LGBTQ-gemeenschap (LGBT staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender en Queer- nvdr.) werden met bezorgdheid onthaald.

Eisen zelfgekozen rector

Op 1 januari heeft de Turkse president Erdogan Melih Bulu benoemd als nieuwe rector van de  Bogazici Universiteit in Istanbul. Bulu is een bekende van de president en was actief in Erdogans conservatieve AKP-partij. Maar de benoeming is tegen de zin van de studenten en professoren van de Bogazici Universiteit.

"Duizenden studenten doen mee aan de protesten. Ze verzetten zich tegen de politieke inmenging, maar ook tegen het politiegeweld", zegt Göksu Biter aan VRT NWS. Ze is een lid van de socialistische studentenvereniging. De studenten eisen een rector die ze zelf hebben gekozen, niet een die werd toegewezen: "Het gaat om ons stemrecht als studenten en de vrijheid in het land. De Turkse staat benoemt zelfs vertrouwelingen in het lokaal bestuur", voegt de studente toe. 

(Lees verder onder de tweet)

Bij de eerste protesten begin januari kwam het tot botsingen tussen de politie en de studenten. De politie gebruikte traangas en rubberkogels tijdens het protest. Sindsdien is er onophoudelijk protest. Zo staan academici bijvoorbeeld in stilte met hun rug naar het kantoor van de rector. Bogazici is een van de bekendste universiteiten in het land en wordt gezien als een onafhankelijk, erg progressief instituut.

(Lees verder onder de foto)

Studentenprotest
AFP or licensors

Betogers zijn "vandalen"

In plaats van de gemoederen te bedaren, deed de president boude uitspraken. Zo hadden de studenten tijdens hun protest een poster gemaakt met vlaggen van de LGBTQ-beweging op en de Kaaba, de heilige plek in Mekka waar pelgrims tijdens de hadj omheen lopen.

De president noemde de studenten "vandalen" en zei dat "de LGBTQ-jongeren de waarden en normen ondermijnen en vergiftigen". De poster was volgens Erdogan provocerend en een belediging voor de islam. Vier studenten, die Biter persoonlijk kent, werden opgepakt, twee van hen werden onder huisarrest geplaatst, twee anderen zitten nog steeds vast. 

Na de uitspraken van Erdogan kwamen studenten opnieuw de straat op. Ze werden tijdens het vreedzame protest weggesleept door de politie, tonen beelden op sociale media: "We blijven op straat komen tot de vertrouwelingen van de staat opstappen. We wachten elke avond aan de politiekantoren op onze vrienden tot ze vrijgelaten worden", benadrukt de 19-jarige Biter.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Op sociale media wordt opgeroepen tot nieuwe protesten om de studenten te steunen. Maar er worden ook tegenbetogingen georganiseerd om de benoeming van de nieuwe rector te verdedigen.

Ondanks de kritiek van onder meer de Verenigde Naties, de Europese Unie en de VS op de manier waarop Erdogan de protesten aanpakt, blijven de Turkse autoriteiten de aanpak verdedigen. Zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat de politie in totaal 528 mensen heeft opgepakt vanwege de protesten, van wie er intussen 498 zijn vrijgelaten.

Studentenprotest
AFP or licensors
Studentenprotest
AFP or licensors

Meest gelezen