Jurgen Eeckhout

Zeldzame rode ibis gespot in Merelbeke: "Die vogel leeft normaal alleen in Zuid-Amerika"

De voorbije weken konden vogelliefhebbers een zeldzame rode ibis spotten in de Scheldevallei in Merelbeke. Guy De Meulemeester wandelt er iedere dag en slaagde erin om de vogel te fotograferen. Hij is erg blij dat hij de ibis heeft kunnen zien: "Die vogel leeft normaal gezien enkel in Zuid-Amerika."

Guy De Meulemeester wandelt iedere dag in het Liedemeerspark naast het VOC (Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren). Hij richtte het vogelopvangcentrum zelf op en zijn zoon Nick heeft de leiding ervan ondertussen op zich genomen. 

Tijdens zijn wandelingen neemt hij foto’s van de vogels die er vertoeven. Maar onlangs bleek er een zeldzaam exemplaar te spotten: “Ik had al van verschillende mensen gehoord dat ze de rode ibis gespot hadden in de Scheldevallei in Bottelare en Lemberge”, vertelt hij. 

Met het mooie weer ging hij op zoek: "Ik heb gelukkig niet lang moeten zoeken in het Liedemeerspark, want met zijn rode kleur valt hij natuurlijk goed op.” 

Ik heb niet lang moeten zoeken. Met zijn rode kleur valt hij goed op
Guy De Meulemeester

Familie van de lepelaars

Guy slaagde erin om de rode ibis te fotograferen. Hij is erg blij dat hij toch de ibis gezien heeft. “Het is een exoot, familie van de lepelaars, en komt hier dus eigenlijk niet voor." 

"Nu zijn er vorig jaar wel een aantal exemplaren ontsnapt uit Planckendael, dus ik vermoed dat deze rode ibis een van die ontsnapte vogels is. Het beestje voelt zich precies wel thuis hier in deze regio.” 

De rode ibis eet vooral wormen en waterinsecten. “Met de regenval van de voorbije weken zijn de ondergelopen weilanden dan ook het ideale terrein”, weet De Meulemeester.

Meest gelezen