Radio 2

Vaccinatiecentrum in Geraardsbergen is klaar: “Wie gevaccineerd is, kan foto maken aan selfiemuur”

In Geraardsbergen is het vaccinatiecentrum in sporthal De Veldmuis klaar voor gebruik. Vandaag wordt alles nog eens gecontroleerd en getest. Vanaf dan is het alleen nog maar wachten op vaccins. Daarna kan het inenten tegen het coronavirus beginnen.  

Er heerst een enorme bedrijvigheid aan sporthal De Veldmuis in Geraardsbergen. Buiten worden de laatste hekkens geplaatst voor mensen er die binnenkort een vaccin tegen het coronavirus komen halen. Binnen in het vaccinatiecentrum is alles al klaar. Je ziet er 4 vaccinatielijnen die afgesloten zijn met palletten. 

Open structuur

“We hebben gekozen voor een open structuur omdat we een open gevoel willen creëren”, legt Dany Dewitte, coördinator van de eerstelijnszone uit. “Als mensen binnenkomen willen we zicht hebben op de verschillende lijnen zodat we snel kunnen ingrijpen als we ergens met een opstopping zitten. Bovendien kosten zulke palletten ook niet veel geld, en kunnen ze makkelijk hergebruikt worden. Het is ook een flexibele manier om de ruimte her in te richten als dat nodig is.” 

Later zal je in elke lijn een ander vaccin kunnen krijgen

Dany Dewitte, coördinator ELZ

In het vaccinatiecentrum in Geraardsbergen, hebben ze 4 vaccinatielijnen. Dat zijn eigenlijk 4 rijen waar mensen kunnen aanschuiven voor hun vaccin. “Zo kunnen we veel mensen tegelijkertijd helpen, maar het is ook handig omdat we de lijnen zo kunnen onderverdelen in verschillende soorten vaccins.”

Zware planning

Nu is het nog relatief rustig in het vaccinatiecentrum, maar later deze maand zullen er dagelijks honderden mensen over de vloer komen die een vaccin willen. “We zijn helemaal klaar om tegen 15 februari te starten”, zegt Dewitte, “maar we hebben nog wel veel werk aan het opmaken van de planning. Gelukkig hebben we iemand aangenomen die zich daarover zal ontfermen.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Selfiemuur

En omdat ze in Geraardsbergen willen dat het vaccineren vooral een positieve ervaring wordt, hebben ze ook gezorgd voor een leuk extraatje: “We hebben een selfiemuur geïnstalleerd”, zegt Dewitte. “Wie gevaccineerd is, kan daar een foto maken. Op een muur achter hen staat dan de boodschap “Ik ben gevaccineerd”. Als ze die foto dan delen, kunnen ze via sociale media andere mensen motiveren om ook een vaccin te laten zetten.”

Meest gelezen