Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht reageert fel op kritiek van Waalse viroloog: "Dezelfde nonsens als in augustus en september"

Viroloog Steven Van Gucht pikt de kritiek van de Waalse viroloog-op-rust Bernard Rentier niet. Rentier vindt dat de Vlaamse virologen véél te streng in de leer zijn en pleit net als in augustus opnieuw voor versoepelingen. “We hebben dat al eens gehad en hebben gezien tot wat dat geleid heeft”, zei Van Gucht met veel vuur in “Terzake”.

Wie afgelopen avond naar “Terzake” keek, zag een duidelijk opgedraaide Steven Van Gucht. De anders zo rustige viroloog van Sciensano reageerde duidelijk gepikeerd op kritiek vanuit Waalse hoek op het Vlaamse virologengilde.

Die kritiek kwam uit de mond en de scherpe pen van Bernard Rentier. De oud-rector van de universiteit van Luik en viroloog-op-rust spuide de afgelopen dagen zijn kritiek in een interview in de Franstalige krant La Libre Belgique en in een open brief.

Teugels lossen

In een interview met “Terzake” herhaalde Rentier die kritiek, zij het iets gematigder. “Het lijkt alsof we vandaag op intuïtie werken. De intuïtie dat het bij de kappers, in de restaurants en de theaters gevaarlijk is. Maar daar hebben we geen objectief bewijs voor. In andere landen hebben ze dat wel.”

Rentier waarschuwt dat België in “gigantische problemen” zal komen als we de teugels niet een beetje lossen, terwijl dat volgens Rentier heus wel kan, als het heel rustig en gecontroleerd gebeurt.  

Volgens Rentier zijn de Vlaamse virologen veel radicaler dan de Waalse. “Als je naar hen luistert is het altijd rampspoed, heel verontrustend en beangstigend."

Hij denkt dat er een andere manier is om om te gaan met het virus dan de huidige: leven met het virus. “Het is als leven met een krokodil. Iedereen weet dat het moeilijk is”, maar “we hebben altijd met virussen geleefd”, besluit hij zijn betoog.

Bekijk hier het interview met Bernard Rentier uit “Terzake” en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Met deze kritiek schopt Rentier tegen het zere been van Steven Van Gucht. “Ik krijg een enorm déjà-vu-gevoel. Wat hij nu aan het vertellen is, is exact hetzelfde discours als wat we gehad hebben in augustus en september. En dat heeft ons de grootste tweede golf gegeven van heel Europa. Eén van de meest dodelijke ook.”

Van Gucht denkt dat de roep om de teugels te lossen toen ook aan de basis heeft gelegen van de beslissingen die de politici in september nog genomen hebben, in de laatste weken van de regering-Wilmès.

Nonsens

Wat Rentier in het interview met “Terzake” zei, is volgens Van Gucht nog redelijk gematigd. De open brief die Rentier heeft geschreven, heeft Van Gucht helemaal op de kast gejaagd. “Je moet zijn opiniestuk eens lezen, dan hoor je eigenlijk dezelfde nonsens als in augustus en september.” 

Bekijk hieronder in een kort fragment zijn kritiek op Rentier in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Daarin las Van Gucht dat Rentier pleit voor een omgekeerde lockdown waarbij jonge mensen mogen doen wat ze willen en ouderen moeten worden opgesloten. “We hebben dat al eens gehad en hebben gezien tot wat dat geleid heeft”, merkt Van Gucht op. De tweede coronagolf in België dus.

“Dat er nu krak dezelfde argumenten komen, vind ik heel schadelijk (...) Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Dat is ook zo: een ezel doet dat niet, maar mensen blijkbaar wel”, besluit Van Gucht. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen