Radio 2

Verschillende straten in Opwijk overstroomd: "Waterpeilen staan overal erg hoog"

In Opwijk staan meerdere straten onder water en het water liep ook al binnen in twee huizen. Voorlopig, want de waterpeilen staan overal erg hoog, zegt de burgemeester. Brandweer en gemeentearbeiders hebben zandzakjes uitgedeeld. In Merchtem gaat het vooral om ondergelopen velden en wachtbekkens, maar de situatie wordt opgevolgd, zegt de burgemeester daar.  

De regen van gisterennamiddag was letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen in Opwijk en Merchtem. Verschillende straten stonden blank, en twee huizen stonden onder water. Burgemeester Inez De Coninck (N-VA) schetst de situatie: "Voorlopig zijn in onze gemeente twee woningen getroffen door wateroverlast. Voor zover ik weet, want waterpeilen staan overal hoog en beken treden uit hun oevers. De brandweer staat paraat en doet er samen met onze gemeentearbeiders alles aan om de huizen te vrijwaren. Onder meer zandzakjes werden op verschillende plaatsen uitgedeeld. Toch hebben we verschillende straten moeten afsluiten omdat ze blank stonden. Dat is onder andere het geval voor de Bolstraat, Veldmeer en Dageraadweg. Voornamelijk de Nijverseelbeek en Asbeek lijken voor problemen te zorgen." 

Velden en wachtbekkens

In buurgemeente Merchtem is de situatie minder erg. Burgemeester Maarten Mast (Lijst #1785): “In een aantal straten waren wel tussenkomsten nodig om afvoerputjes vrij te maken of waar het toch even nipt was. Maar het zijn vooral velden en wachtbekkens die onder water kwamen te staan. Her en der deelden we al zandzakjes uit en twee wachtploegen stonden vannacht paraat om in te grijpen.”  

In Opwijk heeft de burgemeester lessen getrokken uit afgelopen nacht. Zij wil de kwetsbare plekken opnemen in een droogteplan waar momenteel aan gewerkt wordt. 

Meest gelezen