Vlaams Parlementslid El Kaouakibi reageert in video: "Verbijsterd over lawine aan beschuldigingen en verdachtmakingen"

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) reageert in een videoboodschap op de aantijgingen van financiële onregelmatigheden bij haar vzw Let’s Go Urban. “Met verbijstering heb ik de afgelopen dagen kennis genomen van een lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen en ernstig verbaal vandalisme”, zegt ze.

Sihame El Kaouakibi kwam de afgelopen dagen in het nieuws nadat drie bestuursleden van haar vzw Let's Go Urban hun ontslag hadden ingediend omdat er te weinig transparantie zou zijn in de boekhouding. Onderzoek moet uitmaken of bij het stads-dansproject subsidiegeld is afgeroomd om privébedrijven van de liberale politica te ondersteunen. De onderzoeken zijn nog volop aan de gang. 

Terwijl El Kaouakibi het de afgelopen dagen bij een schriftelijke reactie hield, reageert ze nu in een videoboodschap. Daarin zegt ze dat ze verbijsterd is over de “lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen en ernstig verbaal vandalisme” aan haar adres.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
De aantijgingen snijden geen splinter hout.
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD)

“De aantijgingen snijden geen splinter hout” en ze kan elke insinuatie tegenspreken, verdedigt El Kaouakibi zich. “Omdat ik kan bewijzen dat er voor elke beschuldiging een volstrekt aanvaardbare verklaring is.” 

Ze zegt voorts dat ze alle vertrouwen heeft in het onderzoek dat gevoerd wordt. “Dat zal aantonen dat ik deze extreme aantasting van mijn reputatie niet verdien.” 

Ze hekelt het proces dat de afgelopen dagen gevoerd is, in de media en op sociale media, “nog voor de rechter aan het woord is geweest”. Ze kondigt aan dat ze zal meewerken aan het onderzoek en elke vraag van de aangestelde bewindvoerder zal beantwoorden.

Bekijk hier de videoboodschap en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bewindvoerder

Eerder vandaag werd bekend dat El Kaouakibi derdenverzet aantekent tegen de beslissing van de Antwerpse ondernemingsrechtbank om die bewindvoerder aan te stellen. De bewindvoerder moet nagaan of er financiële onregelmatigheden gebeurd zijn bij vzw Let's Go Urban.

De ondernemingsrechtbank had een bewindvoerder aangesteld, nadat een onafhankelijk bureau de vzw had doorgelicht op vraag van drie misnoegde bestuursleden van Let's Go Urban.  El Kaouakibi zegt nu dat ze zelf om een audit had gevraagd.

Hoe het ook zij: die audit is uiterst kritisch en roept een beeld op van boekhoudkundige chaos en een gebrek aan tussenschotten tussen de vzw en de eigen bedrijven van El Kaouakibi. Het is onduidelijk of er ook effectief sprake is van onwettelijkheden.

El Kaouakibi zegt zelf dat de audit aantoont dat de verwijten ongefundeerd zijn en dat de audit de aanleiding is geweest om achter haar rug een bewindvoerder aan te stellen.

De bewindvoerder nam meteen de dagelijkse werking van de vzw over en onderzoekt of er financiële onregelmatigheden zijn gebeurd. Tegen de aanstelling van de bewindvoerder tekent Sihame El Kaouakibi nu derdenverzet aan, een soort beroep waarmee het parlementslid de beslissing wil laten vernietigen.

Wellicht zal de ondernemingsrechtbank zich nu volgende week opnieuw moeten buigen over de noodzaak van de aanstelling van de voorlopig bewindvoerder. 

Meest gelezen