Videospeler inladen...

Marc Noppen (CEO UZ Brussel): "Wie in de zorg werkt, moet zich verplicht tegen corona laten vaccineren"

Mensen die in de zorgsector werken, moeten zich verplicht tegen het coronavirus laten vaccineren. Dat is de mening van Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, zo zegt hij in "De afspraak". Sociaal ondernemer Youssef Kobo, die met influencers naar ziekenhuizen trok om jongeren van het nut van de coronamaatregelen te overtuigen, wil nog een stap verder gaan en een vaccinatie voor iedereen verplichten.

"Ik begrijp dat een verplichting bij de hele bevolking moeilijk ligt, hoewel we dat voor polio wel hebben gedaan, maar ik ben een voorstander van een verplichte vaccinatie voor wie in de zorg werkt", zegt Marc Noppen, CEO van het UZ in Brussel, vanavond in "De afspraak".

"Vandaag kan dat wettelijk niet, maar het zou dat wel kunnen worden. We hebben dat ook gedaan voor hepatitis B. Toen ik mijn studies geneeskunde begon, moest ik een vaccinatie tegen tuberculose krijgen, of ik kon niet aan mijn studies of aan mijn stage beginnen. Punt. Als je in de zorg wil werken, moet je je beschermen. Voor jezelf, maar vooral ook voor je patiënt."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Marc Noppen uit "De afspraak" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Sociaal ondernemer Youssef Kobo wil nog een stap verder gaan en de brede bevolking verplicht laten vaccineren. Dat zei hij vanochtend in "De ochtend" in een reactie op het nieuws dat heel wat medewerkers van woonzorgcentra weigerachtig staan tegenover het coronavaccin. "Als zelfs mensen uit de zorgsector al weigerachtig staan tegenover het vaccin, houd ik mijn hart vast voor de rest van de bevolking", zei hij. 

Beluister hier het gesprek met Youssef Kobo in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

In de herfst trok Kobo met jongeren naar de afdeling intensieve zorg van het UZ Brussel om hen te tonen welke impact het coronavirus heeft, ook op jonge mensen. Nu probeert hij diezelfde jongeren te sensibiliseren voor het vaccin. "We organiseren webinars en maken podcasts", zei hij. "Het is vooral belangrijk dat we jongeren zelf in gesprek laten gaan met experts, dat overtuigt ook veel andere jongeren."

Het is logisch dat iemand die religieus is sneller gaat luisteren naar een priester, imam of rabbijn. De overheid moet daarop inspelen.

Youssef Kobo
Youssef Kobo.

Ook de overheid voert campagne om mensen te overtuigen van het belang van het vaccin. "Maar die campagnes spelen zich te veel af op de klassieke platformen: radio, tv, in de kranten, ... Het probleem is dat vooral jongeren hun informatie al lang niet meer bij die klassieke media halen. Zij zoeken alles online."

Daarom riep Kobo de overheid op om veel diverser te communiceren. "Onze samenleving is heel divers. Dus een communicatiecampagne moet dat ook zijn. Het is logisch dat iemand die religieus is sneller gaat luisteren naar een priester of imam of rabbijn. Het is logisch dat jongeren sneller gaan luisteren naar andere jongeren, enzovoort."

Te laat

Volgens Kobo is de overheid vooral te laat in gang geschoten. "Fake news over de coronavaccins circuleert nu al bijna een jaar op sociale media. Heel wat mensen lezen en delen die berichten nu al zo lang. Het is te laat om hen nog terug bij de feiten te krijgen. Ik gok dat nog maar één op de vijf non-believers overtuigd kan worden."

Daarom zullen campagnes volgens Kobo niet meer volstaan. "Ik weet dat het niet sympathiek is om te zeggen, maar ik denk dat we het vaccin gaan moeten verplichten. Het vrijblijvende, het rekenen op het gezond verstand: dat is passé. We moeten voor elkaars gezondheid zorgen, dus we moeten ons ook laten vaccineren."

Meest gelezen