Videospeler inladen...

Zanger en muzikant Kris De Bruyne op 70-jarige leeftijd overleden

Zanger en muzikant Kris De Bruyne is overleden. Hij is 70 jaar geworden. Hij stierf gisteren in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen na een langdurige ziekte. Dat heeft zijn manager vandaag bekendgemaakt. Zijn bekendste nummers zijn onder meer "Amsterdam", "De peulschil" en "De onverbiddelijke zoener". 

Kris De Bruyne wordt beschouwd als een van Vlaanderens meest getalenteerde singer-songwriters. In het begin van zijn carrière sloot hij met zijn Nederlandstalige nummers aan bij de kleinkunstbeweging. Hij brak echter al snel met de regels van de kleinkunst en ging voor de elektrische gitaar. Zo introduceerde hij net als Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud een nieuw genre in de Vlaamse muziek: Nederlandstalige rock.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Kris De Bruyne werd ontdekt door Wannes Van de Velde toen hij op het skiffle-festival van Hove in 1968 een satirische versie bracht van het kinderliedje "Klein klein kleuterke". Hij was toen 18 jaar. De Bruyne won de tweede prijs op het festival en mocht een eerste single opnemen. Daarna werkte hij een aantal jaar samen met het duo "Lamp & Lazerus". "De peulschil" en "De onverbiddellijke zoener" waren meteen tophits. 

In 1973 kwam zijn eerste soloplaat uit. Het titelloze album kon op weinig waardering rekenen en werd de grond ingeboord, omdat het te luid en te woest was. Het flopte, maar later kreeg het erkenning als de eerste Nederlandstalige rockplaat. De Bruyne effende het pad voor andere Belgische rockartiesten zoals De Kreuners, Arno en TC Matic, Absynth Minded, Jo Lemaire en Gorki. Ook live zette Kris De Bruyne samen met zijn band een nieuwe standaard. Zijn engagement, opstandigheid en rebellie op het podium werkten aanstekelijk. 

Bekijk hier "De onverbiddellijke zoener" van Lamp, Lazarus en Kris met Stijn Meuris en de Kris De Bruyne Band in "De zevende dag" (1994):

Videospeler inladen...

Zijn tweede album "Ook voor jou" (1975) viel wel in de smaak van pers en publiek. Het bevat songs zoals "Vilvoorde city", "'s Nachts als het donker is" en een van zijn grootste hits, "Amsterdam". Dat nummer werd in 2007 opgenomen in de Radio 2 Eregalerij, die de grootste Nederlandstalige klassiekers verzamelt. Het nummer is ook gecoverd door onder meer Hans de Booij, Mama's Jasje en Axelle Red. 

In 2014 was Kris De Bruyne de centrale gast in een Radio 1-sessie. Bekijk hier zijn vertolking van "Amsterdam":

Videospeler inladen...

Eind de jaren 70 verdween De Bruyne even uit de spotlights. Zijn twee broers, Joost en Koen, waren kort na elkaar gestorven. Met Koen werkte hij intensief samen. Hij was pianist, arrangeur en producer. De Bruyne trok een kleine twee jaar rond in de Verenigde Staten en ging daarna opnieuw studeren. In 1985 bracht hij een nieuw album uit "Kris De Bruyne Band". Met het nummer "Je suis gaga" haalde hij de eerste plaats in de Vlaamse Top 10. 

Voor De Bruyne was dit een erg belangrijk album. "Daar, bij die plaat, is mijn kunstenaarsschap begonnen", zegt hij daarover aan Viva Vlaanderen. "Toen pas begreep ik hoe je je emoties moet structureren, hoe je realiteit kunt vermengen met fictie."

Bekijk hieronder enkele opvallende momenten uit de carrière van Kris De Bruyne:

Videospeler inladen...

Kris De Bruyne werkte vaak samen met andere artiesten. Zo was Thé Lau de producer van zijn plaat "Keet in de lobby" en werkte hij voor het album "Zakformaat XL No.1" samen met Patrick Riguelle en Wigbert Van Lierde. In 2016 kwam "In levende lijve" uit met gasten zoals Mauro Pawlowski, Kommil Foo, Clara Cleymans en Neeka. Hij zong ook een duet met Yasmine, "Wie door vuur".

Ook tijdens zijn tournees liet hij zich goed omringen. Zo tourde hij in 2003 met zangeres Dany Caen onder de noemer "De schone en het beest". Met Liesbeth List, Eva De Roovere en Lucas Van den Eynde bracht hij dan weer een ode aan het kleinkunstrepertoire op de planken. In 2013 vertolkte De Bruyne samen met Clara Cleymans, Barbara Dex en Gunther Verspecht de nummers van Yasmine in de theatertournee "Diep in mij". De zangeres was drie jaar daarvoor overleden. 

Op de website Viva Vlaanderen van Radio 2 kunt u de volledige biografie en discografie van Kris De Bruyne raadplegen en ook tal van archieffragmenten bekijken. Klik hier.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen