© Mykola Velychko - creative.belgaimage.be

15 jaar cel voor Amerikaanse missionaris die kinderen verkrachtte in zijn weeshuis in Kenia

Een Amerikaan die tien jaar lang weesmeisjes misbruikte in zijn weeshuis in Kenia, moet 15 jaar de cel in. De 61-jarige Gregory Dow was in 2017 ontsnapt naar de VS toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Daar werd hij opgepakt en veroordeeld. 

In 2008 startte Gregory Dow uit Pennsylvania een weeshuis op in de Keniaanse plaats Boito. Samen met zijn gezin richtte hij het Dow Family's Children's Home op. Hij kreeg er onder meer geld voor van kerkgemeenschappen en geloofsgroepen in zijn thuisbasis Lancaster. Dow en zijn vrouw verbleven 9 jaar in Kenia. In 2017 begon de Keniase overheid het misbruik te onderzoeken en vluchtte Dow terug naar de Verenigde Staten. 

In 2019 werd de man gearresteerd na een tip aan de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Een Keniaanse die in de VS woonde, was naar Boito teruggegaan om voor haar moeder te zorgen en ze hoorde daar gruwelverhalen van twee meisjes die uit het weeshuis waren ontsnapt. Volgens het gerecht misbruikte Dow zeker vier meisjes, van wie er twee 11 jaar oud waren toen het misbruik begon. Dows echtgenote bracht de slachtoffers zelfs naar een ziekenhuis voor een spiraaltje, zodat ze niet konden zwanger worden. 

Wolf in schaapsvacht

De openbare aanklager van de Amerikaanse rechtbank noemde Dow een wolf in schaapsvacht. "Onder het mom van religieus geïnspireerd welzijnswerk voor weeskinderen, reisde Dow de halve wereld rond om te jagen op ongelooflijk kwetsbare slachtoffers", zei Jennifer Arbittier Williams. Zelf pleitte Gregory Dow schuldig. 

Toch blijven er twee vragen over voor de familie van de slachtoffers. Waarom greep het Keniaanse overheid niet in toen de feiten stilaan aan het licht kwamen? En waarom kon Dow als missionaris en met sponsorgeld opnieuw aan de slag nadat hij in 1996 al eens veroordeeld was voor een poging tot verkrachting? Toen kreeg hij twee jaar voorwaardelijk en moest hij zich tien jaar lang laten registreren als een zedendelinquent. Tien jaar, dat was tot twee jaar voor hij het weeshuis ging stichten in Kenia. 

Meest gelezen