Basak Gurbuz Derman

85 procent van Denderleeuwenaars houdt zich aan quarantaineregels

In Denderleeuw houdt 85 procent van de inwoners zich aan de verplichte quarantaine. Dat blijkt uit de huisbezoeken die medewerkers van de gemeente er de afgelopen 3 weken hebben gedaan. "Dat is een goed cijfer, maar de gemeenschapswachten blijven nauwgezet controleren",  reageert de burgemeester. "En ondertussen blijft de lokale politie controleren op de nachtklok." 

Lokale besturen krijgen dagelijks informatie van de Vlaamse overheid over de inwoners die in tijdelijke quarantaine moeten, en ze controleren die dan ook zelf. Zo waren de gemeenschapswachten van Denderleeuw sinds 21 januari dagelijks op pad om aan te bellen bij inwoners die in quarantaine werden geplaatst. Het merendeel van de Denderleeuwenaars volgt de voorwaarden correct op, want van de 69 bezochte adressen waren er 59 thuis. 

"We hopen natuurlijk op 100 procent. Maar dat is niet realistisch
Burgemeester van Denderleeuw Jo Fonck (SP.A)

"85 procent van de inwoners houdt zich stipt aan de maatregelen. Dat is een mooi cijfer", vindt burgemeester Jo Fonck (SP.A). "Wij hopen natuurlijk op 100 procent, maar dat is niet realistisch. Ik hoop hoe dan ook dat we deze trend kunnen aanhouden. Het geeft aan dat de meesten onder ons de regels respecteren.”

Wat met de 15 procent die niet thuis was?

Wie niet thuis was, kreeg een brief in de bus met de vraag de gemeente te contacteren. Volgens de gemeente ging het vooral om mensen die alleen wonen en de woning mogen verlaten om naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan. Al verkiest de gemeente dat die mensen contact opnemen met "Denderleeuw Helpt".  

Denderleeuw gaat voorlopig geen lokale politie inschakelen om te controleren op de quarantaine. "Zij hebben andere prioriteiten. Afgelopen weekend schreef de politie wel 10 PV’s uit. Maar het ging steeds om een inbreuk tegen het verplaatsingsverbod na middernacht”, aldus burgemeester Jo Fonck. 

Meest gelezen