Lien Van de Kelder en tientallen leerlingen protesteren tegen stelplaats De Lijn in Zurenborg: "Vanaf vandaag staan de bussen hier illegaal"

Tientallen leerlingen en leerkrachten van Leefschool De Dageraad in de Antwerpse wijk Zurenborg hebben geprotesteerd tegenover de busstelplaats van De Lijn. Vandaag loopt de omgevingsvergunning van de stelplaats af. De Lijn had beloofd te verhuizen, maar heeft nu toch een vergunning voor nog eens 10 jaar aangevraagd. "Er rijden hier 500 bussen per dag. Die zorgen voor onder meer vervuiling, verkeersonveiligheid en geluidshinder", zegt actrice en bezorgde moeder Lien Van de Kelder. 

De bedoeling van De lijn is om de stelplaats naar een rustigere locatie aan de luchthaven van Deurne te verhuizen, maar volgens buurtbewoners sleept die verhuis veel te lang aan. "Er werd ons al eerder beloofd dat de stelplaats ging verhuizen. Maar toch hebben ze een nieuwe vergunning voor 10 jaar aangevraagd. Het blijft maar aanslepen", vertelt Van de Kelder.

Illegale stelplaats

Vandaag is de laatste dag van de vergunning voor de stelplaats. "Vanaf vandaag heeft De Lijn hier dus illegaal een stelplaats", zegt Van de Kelder. "In de buurt van de stelplaats zijn er zes scholen. Een daarvan bevindt zich zelfs in de straat van de stelplaats. We staan hier vandaag met een papieren ketting om zo de stelplaats symbolisch afsluiten."

Er rijden per dag 500 bussen langs de school. Door al dat lawaai zijn de leerkrachten soms onverstaanbaar

Sigrid Van de Velde, directrice Leefschool De Dageraad

Ook de directrice van Leefschool De Dageraad protesteert mee. "Door het lawaai horen de leerlingen de leerkrachten soms niet. Door corona moeten we ook de ramen de hele dag open houden. Maar de lucht hier is vervuild. Ook voor de verkeersveiligheid is de stelplaats een ramp. Het is tijd voor een oplossing", vindt directrice Sigrid Van de Velde. 

Loze beloftes

De Lijn heeft dus een vergunning voor de komende 10 jaar aangevraagd, maar zegt wel dat ze vroeger weg zullen zijn. "De Lijn heeft al veel loze beloftes gedaan, waardoor we geen vertrouwen meer hebben", vertelt Van de Velde. "Zo zou een deel van de bussen omgeleid worden uit het centrum van de wijk en zou De Lijn ook elektrische bussen inschakelen. Ze zouden ook vandaag verhuizen. Geen enkele van die beloftes is waargemaakt."

Meest gelezen