Bij gelijkheid van stemmen in de Senaat geeft vicepresident Kamala Harris de doorslag.

Amerikaanse Senaat keurt coronahulpplan van president Biden goed, dankzij stem van vicepresident Harris

In de Amerikaanse Senaat is het ontwerp van een groot sociaaleconomisch steunplan van 1.900 miljard dollar goedgekeurd. Dat gebeurde dankzij de stem van vicepresident Kamala Harris die de patstelling tussen Democraten en Republikeinen kon doorbreken. Het is de eerste keer dat vicepresident Harris haar beslissende stem in de Senaat gebruikt. Het ontwerp waardoor bijna elke Amerikaan 1.400 dollar zou krijgen, moet nog wel even terug naar het Huis van Afgevaardigden.

Er is een hele nacht gepalaverd en er werden tal van wijzigingen aangebracht, maar de knoop is nu eindelijk doorgehakt in de Senaat. Het kwam tot een stemming en die liep uit op een gelijkspel tussen 50 Democraten tegen 50 Republikeinen. In dat geval kan de vicepresident de doorslag geven en dat is de Democrate Kamala Harris.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Daarmee is de kous nog niet helemaal af. Het ontwerp was al eerder door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar omdat er in de Senaat enkele wijzigingen zijn aangebracht, moet het nu opnieuw naar het Huis voor bevestiging. 

Het is de bedoeling om het plan in maart in werking te laten treden. Dan lopen eerdere steunmaatregelen van het Congres af, maar wellicht is de coronacrisis dan nog niet achter de rug en zeker de economische gevolgen daarvan niet. 

"Bazooka van 1.900 miljard dollar"

Het steunplan waarmee president Joe Biden de Amerikaanse economie uit het coronamoeras wil halen, is niet minder dan 1.900 miljard dollar waard. 

Het meest opvallende luik van dat American Rescue Plan (Amerikaans Reddingsplan) is de cheque van 1.400 dollar die de meeste Amerikanen zouden krijgen. Dat komt bovenop de 600 dollar die het Congres in december al verstrekte, goed voor samen 2.000 dollar per persoon. Het omvat ook personen die eerder geen hulp kregen zoals kinderen ouder dan 17 jaar en gezinsleden van niet-geregulariseerde migrantenfamilies die geen sociale zekerheidsnummer hebben. 

De federale steun voor werklozen wordt ook opgetrokken van 300 naar 400 dollar per week en er is ook geld uitgetrokken voor huurbijstand aan gezinnen met een laag inkomen, subsidies voor premies voor de ziekteverzekering en ook voor kinderen en voedingsbonnen. Ook wordt het moratorium op uitzetting van mensen die hun huur of hypotheek niet kunnen betalen, verlengd tot eind september.

Meest gelezen