Antwerpse parket opent onderzoek naar Let's Go Urban van Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi

Het Antwerpse parket heeft op eigen beweging een onderzoek geopend naar de vzw Let's Go Urban van Open VLD-politica en sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi. Dat is bevestigd aan onze redactie.

Het parket is ambtshalve met een onderzoek gestart, is ons bevestigd. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft een aanvankelijk proces-verbaal opgesteld en zal een onderzoek voeren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Ambtshalve" houdt in dat het parket uit eigen beweging een onderzoek heeft opgestart, na wat het de voorbije dagen heeft vernomen, en niet omdat het zelf een klacht heeft ontvangen. De kwalificatie van het onderzoek is nog niet duidelijk, met andere woorden wat het parket exact onderzoekt. Of het bijvoorbeeld om mogelijke fraude gaat.

Het onderzoek van het parket staat los van dat van de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Die had eerder deze week een bewindvoerder aangesteld om de vzw tijdelijk over te nemen. Een beschermingsmaatregel zeg maar. Het onderzoek van het parket is een strafrechtelijk onderzoek en moet dus uitklaren of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Daarnaast loopt er ook nog een onderzoek door de stad Antwerpen zelf. Die onderzoekt of de subsidies die Let's Go Urban jaarlijks ontvangt, wel rechtmatig zijn gebruikt.

Misbruik van subsidies?

Sihame El Kaouakibi en haar vzw Let's Go Urban kwamen de afgelopen dagen in het nieuws omdat drie bestuursleden van de vzw hun ontslag hadden ingediend. Ze klaagden aan dat er te weinig transparantie was in de boekhouding van de vzw.

Uit een externe audit moet blijken dat die boekhouding heel chaotisch is en er een gebrek aan tussenschotten is tussen Let's Go Urban en verschillende bedrijven van El Kaouakibi. De voorlopige bewindvoerder van de ondernemingsrechtbank moet nu uitzoeken of subsidies die naar Let's Go Urban gingen, zijn afgeroomd om de privébedrijven van El Kaouakibi te ondersteunen.

El Kaouakibi ontkent dat er financiële onregelmatigheden zijn gebeurd bij het dansproject. Ze heeft beroep aangetekend tegen de aanstelling van een voorlopige bewindvoerder. In een video schreeuwde ze gisteren ook haar onschuld uit. "Met verbijstering heb ik de afgelopen dagen kennis genomen van een lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen en ernstig verbaal vandalisme."

Meest gelezen