Kapsalons, vakantieparken, campings en dierentuinen mogen weer open: dit heeft het Overlegcomité beslist

Vanaf 13 februari mogen de kappers in ons land opnieuw klanten ontvangen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen beslist. Kappers en klanten moeten zich wel aan strengere regels houden. Ook de vakantieparken gaan weer open. Ontdek hier alle beslissingen van het Overlegcomité.

Het stond in de sterren geschreven dat de verschillende regeringen in ons land ervoor zouden opteren om de kapsalons opnieuw te laten openen, ook al zitten de coronacijfers nog lang niet op het punt dat eerder als voorwaarde voor versoepelingen werd aangegeven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar de regeringen keken naar eigen zeggen naar de "sociale nood". "Het Overlegcomité is er zich van bewust dat lichaamsverzorging belangrijk is voor hoe we ons voelen", verwoordde premier Alexander De Croo het op de persconferentie na het Overlegcomité. En hoe we ons voelen, bepaalt sterk hoe we de pandemie kunnen verdragen, voegde hij eraan toe. Eens naar de kapper kunnen gaan, is met andere woorden "een mogelijkheid voor ons om ons beter te voelen in een moeilijke periode".

Vanaf 13 februari kunnen de kappers dus weer hun scharen bovenhalen. Maar dat zal onder strengere voorwaarden moeten gebeuren, dan het geval was na de eerste sluiting:

  • Alle klanten zullen een afspraak moeten maken.
  • Klanten en kappers moeten een chirurgisch - en dus geen stoffen - mondmasker dragen. Dat masker moet om de 4 uur vervangen worden.
  • Na elke kappersbeurt moet er een pauze van 10 minuten volgen om te ontsmetten en te verluchten.
  • De ramen en deuren moeten open om te ventileren. Als dat niet het geval is of kan zijn, moet de kapper een CO2-meter hebben, om de luchtkwaliteit in het salon te kunnen meten.
  • Er mag niemand in de wachtzaal zitten, de kapper moet dus één op één de klanten bedienen. Er mag ook maar 1 klant per 10 vierkante meter binnen.

Andere niet-medische contactberoepen moeten twee weken langer wachten en kunnen pas op 1 maart weer opstarten. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoonheidsspecialisten, masseurs en tatoeëerders. Ook zij zullen onder strenge voorwaarden moeten werken. "We kiezen voor een zeer voorzichtige aanpak met betrekking tot de niet-medische contactberoepen", argumenteert De Croo deze beslissing.

Op 13 februari, aan het begin van de krokusvakantie, mogen ook de dierentuinen weer open. Maar bezoekers zullen enkel in het buitengedeelte van de parken toegelaten worden.

Ook de vakantieparken en campings mogen weer open en dat vanaf maandag 8 februari. Het Overlegcomité legt zich neer bij een beslissing van de Raad van State, die de sluiting geschorst had omdat ze discriminerend zou zijn. Andere logies zoals hotels mochten wel openblijven. Er zijn wel een aantal voorwaarden: de vakantieparken moeten hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten houden.

Het Overlegcomité bevestigde ook haar vroegere beslissing om vanaf 13 februari huisbezoeken toe te laten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars. 

Bekijk de analyse van Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat met de horeca en cultuur?

De weinige versoepelingen die op het Overlegcomité zijn beslist, gaan niét over cultuur, horeca, evenementen, reizen of sociale bubbels. Die worden pas eind deze maand besproken op een nieuw Overlegcomité.

"Maar we gaan de maatregelen niet één dag langer aanhouden dan nodig is", stelt premier Alexander De Croo. "Vandaar dat we gevraagd hebben aan het COVID-commissariaat en aan de experten van de GEMS om een duidelijk pad uit te tekenen."

De andere coronamaatregelen zijn in elk geval al verlengd tot 1 april. Een volgend Overlegcomité is voorzien op 26 februari, dan worden de maatregelen betreffende de horeca, sport en cultuur bekeken.

Meest gelezen