Archieffoto

Meer studenten met hogere scores en minder afhakers: UGent en Odisee hogeschool tevreden over examens in coronatijden

Betere studieresultaten, meer studenten met hogere cijfers en geen stijging in aantal studenten dat afhaakt. De UGent heeft de balans opgemaakt van de januari-examens en die oogt in coronatijden opvallend goed. Ook in Odisee hogeschool scoren studenten gemiddeld beter dan vorig jaar.

UGent

Dit was al de derde examenperiode in coronatijden en de studenten aan de UGent hebben het een stuk beter gedaan in vergelijking met dezelfde examenperiode vorig jaar. Het percentage studenten dat slaagde voor alle examens steeg met 3,1 procent. Het effect is zelfs nog sterker bij de eerstejaarsstudenten, daar steeg het slaagpercentage met 4,4 procent. 

"Wat bovendien een opvallende en geruststellende vaststelling is: voor alle vakken en opleidingen samen waren er meer aanwezigen op de examens dan de voorbije jaren", klinkt het bij Rik Van de Walle, rector van de UGent. "Zelfs de eerstejaarsstudenten tekenden meer dan anders present."

Van de Walle is dan ook zeer tevreden: "Ik was er al van overtuigd dat onze lesgevers het voorbije semester zeer kwaliteitsvol onderwijs hebben verstrekt. De examenresultaten bevestigen dit: de lesgevers en de studenten hebben het uitstekend gedaan."

Het is vanzelfsprekend niet louter positief te noemen. Het gebrek aan sociaal contact is zwaar

Rik Van de Walle, rector UGent

Hoe het komt dat studenten gemiddeld beter scoren: "We kunnen dat niet met zekerheid zeggen, maar het staat natuurlijk wel vast dat studenten de voorbije maanden veel minder dan anders studentenactiviteiten konden organiseren, hobby's konden beoefenen, culturele evenementen konden bijwonen, enz.", aldus Van de Walle. 

"Studenten geven zelf ook aan het gevoel te hebben dat ze maandenlang in een blokmodus leefden. Dat is vanzelfsprekend niet louter positief te noemen. Het gebrek aan sociaal contact is zwaar en weegt op hun mentale welzijn", voegt Van de Walle nog toe. 

Odisee hogeschool

Ook de studenten van de Odisee hogeschool hebben het beter gedaan. Het slaagcijfer steeg er met 4,3 procent.  Het aantal studenten dat hoge punten haalt - 14 of meer op 20 - steeg zelfs met 6,3 procent. 

Bij Odisee hogeschool zien ze dan ook dezelfde oorzaken van die betere resultaten. "Studenten hebben niet veel anders dan hun studies om zich mee bezig te houden. Dat kan de betere resultaten deels verklaren.  Maar ook wegens de manier van lesgeven -  veel meer online - moeten studenten  veel actiever met de leerstof bezig zijn", zegt Stef Aerts , hoofd van de opleiding agro- en biotechnologie.

Na corona zullen we proberen de voordelen van gemengd onderwijs -  met een combinatie van fysiek en digitaal lesgeven- verder te benutten

Ann Martine, directeur onderwijs Odisee hogeschool

"We zien duidelijk dat online-onderwijs een aantal voordelen biedt", zegt Ann Martine, directeur onderwijs. De hogeschool heeft enorm geïnvesteerd in online les geven.  "Na corona zullen we proberen de voordelen van gemengd onderwijs -  met een combinatie van fysiek en digitaal lesgeven- verder te benutten.  Zo hebben we onder andere gewerkt met kennisclips, filmpjes van zo'n 20 minuten waar een docent een uitleg geeft over een lesonderwerp. We hebben gemerkt dat studenten die clips vaak bekijken, ook na de lessen. Met die korte clips willen we zeker blijven werken."

Ann Martin onderstreept wel dat het heel belangrijk is dat praktijklessen en stages grotendeels wel zijn kunnen blijven doorgaan.  Anders zouden er veel grotere problemen geweest zijn.  Ook zegt ze dat de psychosomatische klachten van studenten wel zijn toegenomen. Ook dat is iets waar er absoluut aandacht aan moet worden besteed.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen