Videospeler inladen...

Christopher Plummer, alias kapitein von Trapp in "The sound of music", overleden

Een van de hoofdrolspelers uit de bekende musicalfilm "The sound of music", Christopher Plummer, is op 91-jarige leeftijd overleden. De Canadese acteur vertolkte in die film kapitein von Trapp, de tegenspeler van hoofdrolspeelster Julie Andrews. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw in zijn eigen huis in Connecticut in de VS.

De Canadese acteur Christopher Plummer is op 91-jarige leeftijd thuis overleden in Weston, Connecticut in de Verenigde Staten, in het bijzijn van zijn derde echtgenote Elaine Taylor, met wie hij sinds 1970 getrouwd was.

Voor generaties filmliefhebbers staat Christopher Plummer in het geheugen gegrift als kapitein von Trapp, de superstrenge Oostenrijkse weduwnaar en vader van zeven kinderen, uit de waanzinnig succesrijke musicalfilm "The sound of music" uit 1965. Er gaat geen kerstperiode voorbij of de film is wel op één of andere televisiezender geprogrammeerd.

Aan de zijde van actrice Julie Andrews (als Maria von Trapp) veroverde hij de wereld met zijn versie van "Edelweiss", het lied waarmee kapitein von Trapp de nationale gevoelens van de Oostenrijkers onder de nazi-bezetting wou aanwakkeren. Zijn zangstem werd tot zijn grote ergernis wel gedubd.

Hij had er aanvankelijk ook moeite mee dat hij vooral voor deze rol bekend werd, terwijl zijn carrière veel prestaties bevatte die hij zelf hoger inschatte. Maar uiteindelijk kon hij er zich wel mee verzoenen. 

Lees voort onder de afbeelding:

Film, tv en toneel

Plummers carrière als acteur beslaat bijna 70 jaar. Er is haast geen klassieke mannenrol te bedenken die hij niet gespeeld heeft: van Cyrano de Bergerac tot Sherlock Holmes; van de Romeinse keizer Commodus tot de hertog van Wellington, de held van Waterloo; en van schrijvers als Leo Tolstoj en Rudyard Kipling tot zowat alle hoofdpersonages uit de toneelstukken van William Shakespeare.

 Zijn filmcarrière begon in 1958 met een rol in "Stage struck". Na "The sound of music" in 1965 volgden een aantal succesvolle films, waaronder "Battle of Britain" (1969), "Star Trek VI: The undiscovered country" (1991), "Malcolm X" (1992) en "Twelve monkeys" (1995). In 1999 won hij veel prijzen voor zijn vertolking van een televisiejournalist in "The Insider".

Plummer heeft daarnaast in ongeveer honderd televisieprogramma's en series gespeeld. Hij won onder andere een Emmy voor zijn rol in "Hamlet at Elsinore", "The Thorn Birds" en "Nuremberg".

Hij geldt ook als een van meeste gelauwerde Engelstalige toneelspelers van na de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde in meer dan 50 producties, waaronder ook musicals, en werd zevenmaal bekroond met een Tony Award. In 1998 kreeg hij een ster op Canada's Walk of Fame.

Oudste Oscarwinnaar ooit

In 2010 werd hij voor het eerst in zijn carrière genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol als de Russische schrijver Leo Tolstoj in "The last station". Daarvoor was hij al genomineerd voor een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award. 

In 2012 won hij dan eindelijk toch een Oscar, voor de beste mannelijke bijrol in "Beginners", waar hij een homoseksuele man speelt die op hoge leeftijd uit de kast komt. Hij was toen 82 en daarmee de oudste acteur ooit die een Oscar won. Eerder had hij voor dezelfde vertolking al een BAFTA en een Golden Globe gewonnen.

Toen hij zijn Oscar in ontvangst nam, grapte hij tegen het beeldje: "You're only two years older than me, darling. Where have you been all my life?" (Je bent maar twee jaar ouder dan ik, schat. Waar was je al die tijd in mijn leven?) Hij kreeg een staande ovatie.

Lees voort onder de afbeelding:

Christopher Plummer in "Beginners" (2010)

Recordtempo

Eind 2017 nam Plummer hals over kop de rol van oliemagnaat J. Paul Getty op zich in de film "All the money in de world" van Ridley Scott. De film was eigenlijk al voltooid, maar de oorspronkelijke vertolker Kevin Spacey werd op dat moment beschuldigd van seksueel misbruik. Scott besloot daarop alle scènes met hem te vervangen. 

Ze werden opnieuw opgenomen, nu met Plummer als de steenrijke Getty die weigerde losgeld te betalen voor zijn ontvoerde kleinzoon. Dat moest in een recordtempo gebeuren. De oorspronkelijke releasedatum werd uiteindelijk maar met drie dagen opgeschoven. Plummer kreeg voor zijn vertolking nominaties voor een Golden Globe, een BAFTA en een Oscar. 

Lees voort onder de afbeelding:

Christopher Plummer in "All the money in the world" (2017)

Niet enkel acteur

Behalve als acteur was Plummer ook nog actief als scenarist en toneelauteur. Hij bewerkte ook samen met de Britse dirigent Sir Neville Marriner het stuk "Henry V" van Shakespeare, op muziek van Sir William Walton. Samen met Marriner debuteerde hij in Carnegie Hall in New York met zijn eigen arrangementen van Mendelssohns muziek bij "Een midzomernachtsdroom" van Shakespeare. 

Meest gelezen