Donald Trump en het logo van de vakbond Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA),
2020 Invision

Donald Trump stapt boos uit acteursvakbond Hollywood na dreigende schorsing door rol bij bestorming Capitool

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is boos uit de acteursvakbond Screen Actors Guild gestapt, die meer dan 160.000 acteurs en mediaprofessionals vertegenwoordigt. De vakbond was van plan om Trump eruit te zetten voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool, maar de voormalige president houdt de eer aan zichzelf. "Jullie hebben nooit iets voor mij betekend", klinkt het in een kwade brief.

In een boze brief heeft de voormalige president Donald Trump aangekondigd dat hij uit de Screen Actors Guild stapt, een Amerikaanse vakbond die meer dan 160.000 acteurs, journalisten en mediaprofessionals vertegenwoordigt. "Ik wens niet langer geassocieerd te worden met jullie vakbond", zo schreef hij.

De Screen Actors Guild zou binnenkort een hoorzitting organiseren om te bepalen of Trump de voorwaarden van het lidmaatschap heeft geschonden door zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. "Trump heeft de waarden aangevallen die deze vakbond het meest heilig acht: democratie, waarheid, respect voor alle Amerikanen, ongeacht afkomst en geloofsovertuigingen, en de persvrijheid", zo klonk het in een mededeling van voorzitter Gabrielle Carteris. Verwacht was dat de vakbond Trumps lidmaatschap na de hoorzitting zou intrekken.

"Wie kan dat wat schelen?", reageerde Trump boos in zijn brief. Hij hield de eer aan zichzelf en stapte uit de vakbond. "Jullie hebben nooit iets voor mij betekend", aldus de voormalige president.

In 2007 kreeg Donald Trump een ster op de Hollywood Walk of Fame in Los Angeles (archieffoto).

Zakenman en televisiegezicht

In zijn brief benadrukte Trump voornamelijk zijn verwezenlijkingen in de wereld van de media. "Ik ben zeer trots op optredens in films als "Home alone 2", "Zoolander" en "Wall Street: money never sleeps" en televisiereeksen als "The fresh prince of Bel-Air", "Saturday night live" en natuurlijk, een van de meest succesvolle series in de televisiegeschiedenis, "The apprentice". Om er maar een paar te noemen."

Donald Trump was al meer dan 30 jaar lid van Screen Actors Guild. Als bekende zakenman dook hij geregeld op in films en series. Van 2004 tot 2015 speelde hij een hoofdrol in zijn eigen realityreeks en spelprogramma "The apprentice", waarin hij op zoek ging naar een succesvolle opvolger voor zijn zakenimperium. Veel Amerikanen kenden Trump voor zijn presidentschap dan ook van zijn iconische slagzin "You're fired" ("Je bent ontslagen") uit die reeks. 

Bekijk hier een compilatie van Trumps iconische slagzin "You're fired" in de realityreeks The Apprentice op de Amerikaanse zender NBC en lees daarna verder.

De voormalige president maakt zich sterk dat hij de Amerikaanse nieuwszenders opnieuw groot heeft gemaakt. "Het was een uitstervend platform, tot ik in de politiek stapte", aldus Trump. 

De hoorzitting die de Screen Actors Guild zou organiseren, was volgens Trump dan ook niet meer dan een schreeuw om aandacht. De vakbond reageerde met een kort 'dankuwel' op zijn schrijven.

Meest gelezen