Energiebedrijf Luminus neemt concurrent Essent België over

Energiebedrijf Luminus neemt concurrent Essent België over. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Door de transactie versterkt Luminus zijn positie als nummer twee op de Belgische energiemarkt.

Er verschuift weer wat op de Belgische energiemarkt en die verschuiving gaat opnieuw richting Frankrijk, want Luminus - een dochter van het Franse energiebedrijf EDF - heeft een akkoord bereikt om Essent België over te nemen. 

Door de overname versterkt Luminus zijn positie als nummer twee op de Belgische energiemarkt. De grote nummer één blijft natuurlijk Engie Electrabel, dat eveneens in Franse handen is.  In België is verder ook Lampiris in Franse handen, die van Total.

Essent België is dan weer een onderdeel van Essent Nederland, dat op zich weer in handen is van de Duitse E.ON-groep. De Belgische activiteiten stonden in de etalage, en komen dus nu in handen van Luminus. De afronding van de overname wordt verwacht in het tweede kwartaal. Een overnameprijs werd niet vrijgegeven.

Klanten

Essent is in ons land actief in Vlaanderen en Wallonië met de levering van elektriciteit en gas, en was de op vier na grootste leverancier. Door de overname krijgt Luminus er zo'n 520.000 klanten bij. 

Voor de klanten van Essent en Luminus verandert er niets: de voorwaarden van hun contracten en contactpersonen blijven ongewijzigd. Het is wel de bedoeling dat op termijn de naam Essent in ons land verdwijnt.

Luminus had voor de overname een marktaandeel van 20 procent op de Belgische energiemarkt, goed voor 1,8 miljoen klanten. Door de overname stijgt het marktaandeel tot een kwart. Bij Luminus werken zo’n 2.000 mensen, Essent België telt een 300-tal medewerkers.

Meest gelezen