Gerecht houdt huiszoeking bij voorzitter Waals Parlement in verband met Nethys-affaire

Het gerecht houdt in Luik een huiszoeking bij Jean-Claude Marcourt (PS), voorzitter van het Waals Parlement. Eerder vandaag waren er al huiszoekingen in het Waals Parlement, in Namen, en in het parlement van de Franse Gemeenschap, in Brussel. De huiszoeking houdt verband met de Nethys-affaire, een corruptiezaak die de Franstalige politiek al jaren bezighoudt.

Een van de spilfiguren in de affaire is de voormalige PS'er Stéphane Moreau, jarenlang topman van Nethys, de operationele arm van de voormalige intercommunale Publifin. Moreau wordt beschuldigd van corruptie en misbruik van overheidsgeld en zit momenteel in de cel. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het gerecht is blijkbaar vooral benieuwd naar de rol van parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS), een belangrijk figuur uit de Luikse PS-afdeling. Marcourt was jarenlang minister in de Waalse regering en zou de dingen bij Publifin en Nethys mogelijk op hun beloop hebben gelaten. Vanmorgen waren er huiszoekingen in de kantoren van Marcourt in het Waals Parlement, in Namen, en in het parlement van de Franse Gemeenschap, in Brussel. Vanmiddag belde het gerecht aan op het thuisadres van Marcourt, in Luik.

De Nethys-affaire is vorige maand in een stroomversnelling terechtgekomen met de ondervragingen van Stéphane Moreau, de voormalige topfiguren van Publifin/Nethys Pol Heyse en Bénédicte Bayer en de zakenlui Pierre Meyers, François Fornieri (ook wel beschouwd als de Waalse Marc Coucke). 

Politiek journalist Alain Gerlache legde vorige week nog uit hoe het precies zat met de Nethys-affaire. Herbeluister dat gesprek hier: 

Affaire die Waalse politiek bezoedelt

De vele corruptie- en fraudeschandalen rond Nethys en de intercommunale Publifin/Enodia draaien rond managers/politici die zichzelf hebben verrijkt met overheidsgeld, vaak met medeweten van of onder toezicht van politici die al dan niet een oogje toeknepen. 

Eind 2016 al werd duidelijk dat een twintigtal lokale Waalse mandatarissen van PS, MR en CDH duizenden euro’s hadden opgestreken in adviesraden waar ze soms helemaal niet aanwezig waren. In 2017 kwam er een onderzoekscommissie in het Waals Parlement.

Vooral de PS liep politieke averij op, met ontslagen van een minister (Paul Furlan) en verschillende minder bekende politici (Luikse gedeputeerde André Gilles, burgemeester Stéphane Moreau van Ans, burgemeester Claude Parmentier van Wanze).

Publifin heet intussen Enodia, maar blijkbaar zijn sommige slechte gewoonten blijven bestaan. Zo moest in 2019 Muriel Targnion opstappen als voorzitter van de raad van bestuur van de intercommunale. Ze had de verkoop voor een zacht prijsje van drie dochterbedrijven van Nethys - teledistributiemaatschappij Voo, groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win - aan ondernemingen van François Fornieri verdedigd. Die verkoop is trouwens vernietigd door de Waalse Gewestregering onder leiding van Elio Di Rupo (PS).

Meest gelezen