Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grondwettelijk Hof in Frankrijk keurt de "anti-Huawei-maatregel" goed: Chinese telecomnetwerk moet worden vervangen

In Frankrijk heeft het Grondwettelijk Hof de bezwaren van telecomgroepen SFR en Bouygues tegen de "anti-Huawei-maatregel" van tafel geveegd. Die groepen moeten de apparatuur van de Chinese producent Huawei nu vervangen in hun netwerken. Met die wet wil de Franse overheid de netwerken beveiligen tegen mogelijke spionage en sabotage door China.

De bezwaren tegen de wet waren aangespannen door de Franse telecomgiganten SFR en Bouygues Telecom. Die hebben hun netwerken deels uitgebouwd met apparatuur van de Chinese groep Huawei en zijn dus nu verplicht om die installaties te vervangen door materiaal van andere (niet-Chinese) bedrijven. Dat betekent uiteraard een meerkost. Zo zou Bouygues Telecom meer dan 3.000 antennes moeten vervangen. 

Het Grondwettelijk Hof treedt de stelling van de Franse overheid bij die zegt dat het de bedoeling is om "mobiele netwerken te behoeden voor spionage, piraterij en sabotage in het belang van de landsverdediging en de nationale veiligheid". 

De regering in Parijs heeft niet met zoveel woorden Huawei uitgesloten van de snelle 5G-netwerken, maar overheidsdienst voor informatica en veiligheid (Anssi) heeft wel erg strenge bepalingen opgelegd die de Chinese producent zo goed als uitsluiten van de Franse netwerken. 

Huawei in de beklaagdenbank

Het Chinese bedrijf Huawei botst ook in veel andere landen op weerstand en afwijzing. Niet dat het slechte apparatuur aflevert, maar wel bestaat er ongerustheid over mogelijke spionage of sabotage van wat toch wel erg essentiële netwerken voor de veiligheid en de economie van een land zijn.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk willen niet weten van Huawei-infrastructuur en dat geldt ook voor veel Europese lidstaten. Dat geldt zowel voor netwerkinfrastructuur als voor de telefoons van Huawei zelf. 

Zo mag Huawei in de VS geen smartphones meer verkopen. Meer nog: Amerikaanse internetbedrijven laten niet toe dat bezitters van Huawei-telefoons nog hun apps gebruiken. Dat gaat dan onder meer over YouTube, Gmail, Google Maps en zo voort. Dat zou wel enkel gelden voor nieuwe modellen. (Lees verder onder de foto).

AP

In België hebben operatoren Proximus en Orange beslist om Huawei-apparatuur te vervangen en kiezen ze voor het Finse Nokia. Beide operatoren delen een netwerk en moeten dus samen beslissen.

Dat alles is dus uiteraard goed nieuws voor de concurrenten van Huawei en dan vooral voor de niet-Chinese concurrenten zoals het Zweedse Ericsson, het Finse Nokia en Apple, Samsung, LG en Cisco Systems. 

Er is ook kritiek op het bannen van Huawei: volgens tegenstanders zou dat de technologische ontwikkeling vertragen en de concurrentie verstoren wat tot hogere prijzen voor netwerken (en dus uiteindelijke kosten voor de gebruiker) zou leiden. 

Spioneert Huawei voor Chinese overheid?

Huawei is officieel een privébedrijf met zetel in Shenzhen, net over de grens met Hongkong. Het ontkent met klem dat het zou spioneren of werken voor het Chinese communistische regime, maar in veel landen wordt dat niet geloofd.

Het helpt ook niet echt dat niet duidelijk is wie precies de eigenaars zijn van Huawei en bovendien werd het bedrijf in 1987 opgericht door Ren Zhengfei, die eerder in het Chinese leger zat. Huawei is dan wel erg snel gegroeid tot de dominante speler in de Volksrepubliek en dat kan doorgaans alleen als je op goede voet staat met het regime in Peking. Tegelijk is Huawei echter een wereldspeler en een van de grootste producenten van telecomnetwerken geworden. Wereldwijd zouden er meer dan 170.000 mensen voor het concern werken.

Een pittig detail is dat Meng Wenzhou (zie foto onderaan), dochter van de stichter Ren en financieel directeur van Huawei, in Canada onder huisarrest zit wegens mogelijk gesjoemel en het omzeilen van Amerikaanse sancties tegen Iran.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen