Problemen bij bedrijven door waterlek langs Henry Fordlaan in Genk

In Genk zitten heel wat bedrijven met problemen door een waterlek langs de Henry Fordlaan. Bij Sumitomo bijvoorbeeld ligt de productie nog steeds stil omdat ze daar voorlopig geen water hebben. Door het waterlek stond de Henry Fordlaan ook een tijdlang onder water. Op dit ogenblik wordt het lek hersteld. 

In Genk stond de Henry Fordlaan gisteravond een tijdlang onder water. Dat kwam door een lek in een hoofdleiding. De Watergroep heeft de hoofdleiding afgesloten. Ook Fluxys kwam langs omdat naast het lek nog een hoofdgasleiding ligt. Pas deze voormiddag zal het lek hersteld worden, omdat er best bij daglicht wordt gewerkt om nog meer problemen te voorkomen. Tot dan zitten enkele bedrijven zonder water. 

Door het waterlek kampen bedrijven in de buurt met problemen. Het gaat dan vooral om bedrijven die water nodig hebben in hun productie, of voor hun onderhoud. Daardoor ligt Sumitomo al sinds gisteravond stil. Dat is een bedrijf dat fenolhars maakt, beter bekend als bakeliet. Het personeel is daar wel aanwezig, maar de productie ligt stil.

We staan nog altijd stand-by en kunnen voorlopig niet produceren
Jan Schreurs van Sumitomo

"Heel veel veiligheidsinstallaties en ook het draaiende houden van de productie zijn afhankelijk van stadswatertoevoer", legt Jan Schreurs van Sumitomo uit. "Dat betekent dat wij vanaf gisterenavond rond 6 uur onze producties in een veilige modus hebben laten gaan, en stilaan afgebouwd hebben naar een nuloperatie. Op dit moment is dat nog steeds zo en zijn we nog altijd niet kunnen opstarten. We staan nog altijd stand-by en kunnen voorlopig dus niet produceren."

Sumitomo is een zogenaamd sevesobedrijf, waarvoor speciale veiligheidsmaatregelen gelden. Het onderhouds- en veiligheidspersoneel volgt alles goed op. Maar zelfs als De Watergroep het lek in de hoofdleiding hersteld heeft, kost het verschillende uren voor Sumitomo weer op volle capaciteit kan draaien.

Het is trouwens nog niet duidelijk hoe het lek in de hoofdleiding is ontstaan.

Meest gelezen