aspyro.be

Jong Leuvens bedrijf biedt met Oxy-bril elegant hulpmiddel voor zuurstofpatiënten

De Leuvense start-up Aspyro brengt de Oxy-bril op de markt. Het bedrijfje verkoopt een elegante oplossing voor zuurstofpatiënten, met zuurstofleidingen die in het montuur van de bril verwerkt zitten. De provincie Vlaams-Brabant steunt het beloftevolle innovatieproject met een flinke subsidie. 

Jeroen Vancraen is mede-oprichter van Aspyro en licht het project toe. "Iedereen kent het beeld van een zuurstofpatiënt, met slangetjes die van een zuurstoftank via de oren en de wangen naar de neus gaan. Heel zichtbaar allemaal en voor sommige patiënten zelfs irriterend. Je ziet er écht ziek uit en het houdt sommige patiënten zelfs tegen om naar buiten te gaan omdat ze beschaamd zijn. Wij hebben geprobeerd om dat elegant op te lossen met de Oxy-bril."

Uitsparingen

"Bij de Oxy-bril lopen de zuurstofleidingen via uitsparingen in het brilmontuur naar de neus. Je ziet alleen nog het korte stukje buis dat in de neus gaat. Het montuur is een 3D-print van het Leuvense bedrijf Materialise. We hopen dat die oplossing de zuurstofpatiënten niet langer tegenhoudt om naar buiten te gaan", zegt Vancraen. Hij is erg blij met de subsidies van de provincie Vlaams-Brabant, in totaal 37.411 euro. "Met dat geld gaan we onze bril nog kunnen perfectioneren en ons product beter op de markt brengen. Dat laatste is de taak van mijn bedrijfspartner Lien", lacht Jeroen.

Minder aangestaard

Patrick Kerckhof heeft zo goed als 24 uur op 24 zuurstof nodig. Hij gebruikt de Oxy-bril al even en is er heel tevreden over. "Ik heb hier veel minder last van dan van het oude systeem met slangen die de hele tijd over mijn wangen en achter mijn oren lopen. Dit is veel makkelijker als ik aan tafel zit, of voor mijn computer, veel eleganter bovendien. Ik word ook veel minder aangestaard nu. Dat was vroeger heel anders, maar daar had ik al mee leren leven", lacht Patrick. Om te kunnen lezen heeft Patrick een bril nodig. Zijn opticien liet daarom een opzetclip voor zijn Oxy-bril maken. "Enorm handig, alles is nu één geheel. Ik gebruik het nu een dikke week, maar ik ben er heel blij mee."

Meest gelezen