Kortenaken krijgt eindelijk eerste  waterzuiveringsstation: "Zoveel mogelijk afvalwater zuiveren"

In april start de bouw van het eerste waterzuiveringsstation in Kortenaken. Dat is geen overbodige luxe, want tot vorig jaar werd het afvalwater van geen enkel gezin uit de gemeente gezuiverd. "De nieuwe zuiveringsinstallatie moet zoveel mogelijk afvalwater reinigen vooraleer het in de Velpe terechtkomt", klinkt het.

In november vorig jaar kwam Kortenaken nog in het nieuws na een reportage in het VRT-duidingsprogramma Pano over de achterstand van rioleringen in Vlaanderen. Daaruit bleek dat er 0% van het afvalwater uit de gemeente werd schoongemaakt. Intussen is dat al iets meer (2,46%), maar de nieuwe waterzuiveringsinstallatie moet daar dus extra werk van maken. "Die 2,46 procent komt omdat een gedeelte van deelgemeente Kersbeek-Miskom, voornamelijk de Doddelbergstraat,  pas afgewerkt is en afgeleid wordt naar het zuiveringsstation in Kapellen bij Glabbeek", zegt burgemeester Stefaan Devos (CD&V).

Forse stijging

Wanneer het nieuwe zuiveringsstation klaar is, moet dat percentage fors toenemen gaat de burgemeester verder. "Er zijn al verschillende projecten gerealiseerd, maar die zijn nog niet aangesloten op een zuiveringsstation. Het is waterzuiveringsmaatschappij Aquafin die dat bouwt en plant. En wanneer wij dan ook aangesloten zijn, ga je dat percentage enorm zien stijgen", meent Devos.

De bouw van het allereerste zuiveringstation van Kortenaken start in april aan rotonde De Hoef. Er zullen zo'n 3.000 gezinnen gebruik van kunnen maken. De bouw van een tweede waterzuiveringsinstallatie aan de grens met Halen, is gepland voor 2024. Die zal het afvalwater afkomstig van het noordoostelijke deel van Kortenaken zuiveren.

Meest gelezen